Träffa Häng med oss ut i Skurup den 11 oktober.

Skåneveckan för psykisk hälsa 10–16 oktober i Skurup

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser. I Skurups kommun sker aktiviteter mellan den 10–13 oktober. Temat för i år är barn och unga. Denna vecka startar också en föräldrautbildning för föräldrar med psykisk ohälsa.

Läs mer om programmet för hela Skåneveckan på https://skaneveckan.com

 

– Skåneveckan, där vi uppmärksammar psykisk ohälsa, är en viktig vecka. Skurups kommun är glada över att vara en del av Skåneveckan, där vi erbjuder aktiviteter för att uppmärksamma detta viktiga ämne. Socialpsykiatrin erbjuder en rad olika aktiviteter. Mer om detta berättar vi den 11 oktober klockan 14–18, säger Marita Lynard, enhetschef för öppenvården.

 

Gå för psykisk hälsa i Ystads sandskog söndagen den 9 oktober

Veckan smygstartar redan på söndagen den 9 oktober, då Världshälsodagen firas med evenemanget ”Gå för psykisk hälsa” i Ystads sandskog med början kl 13.00. Kom som du är och gå, lunka eller spring valfri sträcka.

Korv med bröd, ”walk and talk”, prisutdelning på din deltagarlott.

Friluftsfrämjandet och Häng med oss ut kokar kaffe/te och choklad över öppen eld. Mer information om evenemanget finner du här: https://www.ystad.se/kommun--politik/aktuellt/nyheter/ga-for-psykisk-ohalsa/

 

10 oktober

Kl 16–17 Föreläsning om depression på Pomona, Svantorget

– Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är depression den största orsaken till mänskligt lidande och ett hinder för ett bra liv. Just nu är barn och unga den snabbast växande gruppen som drabbas av depression, säger Ragnar Miletic Dahlström, socionom vid Individ- och familjeomsorgen.

Ragnar Miletic Dahlströms föreläsning vänder sig till vuxna som har en person med depression i sin närhet eller själv lider av det. Han ger en biologisk och psykosocial beskrivning av depression med förklaringar av orsaker, symtom, riskfaktorer och hur man hanterar sin depression.

Kontaktperson: Ragnar Miletic Dahlström, 0411-53 63 44, ragnar.mileticdahlstrom@skurup.se

 

Kl 17.30–19.30 Föräldrautbildning på Pomona, Svantorget

Denna vecka startar en utbildning för föräldrar som upplever psykisk ohälsa. Utbildningen sträcker sig över tre tillfällen, 10 oktober, 17 oktober och 24 oktober.

Att vara förälder och ha en psykisk ohälsa kan vara en extra utmaning. Målet med

utbildningen är att du ska bli tryggare i din föräldraroll.


Kontaktperson: Annika Nilsson, 0411-53 64 17, annika.d.nilsson@skurup.se

Mer information om utbildningen finner du på https://skurup.se/foraldrautbildning

 

11 oktober 

Kl 10.30–12, 13–14.30 Föreläsning för eleverna med Niclas Christoffer på Nils Holgerssongymnasiet

Författaren och föreläsaren Niclas Christoffer kommer och föreläser för alla högstadieelever om psykisk ohälsa.

Niclas Christoffer (f. 1974) är född och uppvuxen i Hurva, Skåne, men bor numera i Stockholm. Han är utbildad skådespelare och filmmanusförfattare och jobbar mycket med stand-up, men också som föreläsare. 2012 debuterade han med ungdomsboken Som Zlatan fast bättre på Hoi förlag. Efter det följde fler ungdomsböcker som ofta kretsade kring ämnet psykisk ohälsa bland unga.

Niclas böcker kommer att frontas och finnas tillgängliga i våra bibliotek.

Kontaktperson: Marita Lynard, 0411-53 64 63, marita.lynard@skurup.se

 

Kl 14–18 Verksamheter presenterar sig på Svantorget
På Svantorget har du möjlighet att träffa representanter från en del av kommunens olika verksamheter som arbetar för psykisk hälsa.

Pomona/Spira aktivitetshus kommer ha öppet hus där det ges möjlighet att få titta in och se vad som erbjuds. Möjlighet finns att prova på en del aktiviteter.

Representanter från Häng med oss ut, ”HMOU” kommer att finnas på plats.

Kommunens boendestödjare kommer finnas där för att besvara olika frågor och berätta hur de arbetar och vad ett boendestöd gör.

YAM – Youth Aware of Mental health är ett hälsofrämjande och preventivt utbildningsprogram, ämnat att stärka den psykiska hälsan bland unga. Programmet främjar diskussion, utvecklar barnens problemlösande förmåga och stärker deras emotionella intelligens, bland annat genom att tala om hur man handskas med egna och andras känslor.

Representanter från ”Write your self” kommer finnas på plats. ”Write your self”-metoden hjälper människor att återerövra sina röster, berättelser och sin egenmakt genom skrivande.

Kontaktperson: Pomona, 0411-53 62 14, pomona@skurup.se

 

12 oktober

Kl 10.30–12, 13–14.30 Föreläsning för eleverna med Niclas Christoffer på Prästamosseskolan

 

13 oktober

Kl 10.30–12, 13–14.30 Föreläsning för eleverna med Niclas Christoffer på Prästamosseskolan 

Fredag 7 oktober 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.