Två barn med frukter utspridda över en köksarbetsbäck. De håller varsin banan mot örat som om det vore en telefon. Det ena barnet har en smoothie med sugrör.

Baka och laga på rester – fattiga riddare och no waste-bröd

Just nu pågår tävlingen Resterkocken runtom i Sverige, där elever i årskurs 4–9 tävlar om att ta fram det mest kreativa och läckra receptet där rester kommer till användning. Inblick bad två av Skurups kommuns kockar att komma med sina bästa restrecept. Riktigt smarrigt blev det. Rensa i kyl och skafferi och häng med! 

Följ länken för att läsa om vad Skurupseleverna gör i tävlingen i år.

Fattiga riddare på en tallrik med äppleklyftor. Kocken, i vit kockskjorta, håller i tallriken.

Fattiga riddare med stekta äppelklyftor

Har du bröd över som riskerar att hamna i matavfallspåsen? Här kommer ett tips på ett gott mellanmål eller dessert som passar utmärkt att göra på överblivet bröd!

4 portioner                                                           

1 dl mjölk

½ dl vetemjöl

1 ägg

1 krm salt

1 tsk socker

4 skivor bröd

2 st nyskördade äpplen

Flytande margarin till stekning

 

Till servering

Mald kanel

Mald kardemumma

Strösocker

Keso, cottage cheese


Gör så här

Vispa ihop mjölk, vetemjöl, ägg, salt och socker till en slät smet. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Värm en stekpanna på medeltemperatur och stek äppelklyftorna mjuka i lite flytande margarin.

Doppa brödskivorna i smeten. Stek brödskivorna gyllenbruna i flytande margarin.

Strö över kanel, kardemumma och strösocker på de nystekta brödskivorna. Servera med keso och stekta äppelklyftor.

 

Lycka till, önskar Annemi, kock på Östergårdskolan

 

Kerstins goda no waste-bröd

Att ta vara på matrester är bra för både miljön och plånboken. Degvätskan i detta recept kan varieras utifrån vad du har i skafferiet, krossade tomater sätter fin färg på bullarna, lite ostkanter är gott att riva både i degen och att strössla ovanpå bullarna innan du gräddar dem. Har du lite gröt över är det jättegott att ha i degen, det ger saftiga bullar. Minska i så fall på mjölmängden.
 

1–2 bröd eller cirka 30 bullar

50 g jäst

0,5 liter vätska

2 msk rapsolja

2 tsk salt

1 tsk socker

ca 12 dl mjöl (går bra att blanda olika sorter, "slattar")

ca 2 dl av t ex rivna morötter, rivet äpple, olika sorters rotfrukter


Gör så här

Smula jästen och värm vätskan till 37 grader, rör ut jästen med vätskan. Blanda i övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i 10 minuter, alternativt 5 minuter med maskin.

Låt degen jäsa i cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och baka ut degen till bröd eller bullar.

Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt bröden jäsa ytterligare cirka 30 minuter och grädda sedan i ugn, cirka 30 minuter för brödet och 10 minuter för bullarna.

Låt svalna lite och njut sedan bullarna eller brödet med en god kopp kaffe eller te.

 

Lycka till, önskar Kerstin, kock på Saritslövs förskola

 

 

Torsdag 5 november 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.