Orange bakgrund. Ovanpå den en kantig banderoll formad som en virvel. På virveln står eMedborgarveckan 2022, 10-16 oktober

E-medborgarveckan – för digital delaktighet

Under E-medborgarveckan den 10–16 oktober 2022 sker insatser över hela Sverige för att främja användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla. I Skurups kommun samordnar Skurups bibliotek E-medborgarveckan. Programmet bjuder bland annat på ”prova på” och handledning i digitala verktyg, prova att läsa en e-bok och en föreläsning om hur Skurups kommun arbetar för att tillgodose allas rätt till information.

– Syftet med E-medborgarveckan är att öka den digitala delaktigheten, säger Louise Persson, bibliotekarie på Skurups bibliotek. Att inte veta hur det går till att använda internet innebär att man missar en del av de tjänster som erbjuds i samhället, som exempelvis att genomföra banktjänster, att ha en e-legitimation, att titta på strömmad film… en del är nödvändigt, annat använder vi för underhållning och hobbies.

Brett digitalt utbud 

– Vi lyfter fram e-biblioteket och de digitala tjänster som finns tillgängliga på biblioteket. Bland annat kan du som läser på andra språk låna böcker via Världens språk och på Bläddra finns det böcker på meänkieli, romani chib och samiska, berättar Louise Persson. 

Ny e-boksapp för de yngre 

– Förutom våra populära e-böcker och e‑ljudböcker som du smidigt kan låna i appen Bibblio fick vi tidigare i år även en e-boksapp för alla barn mellan 6–12 år som heter Bibblix. Böckerna som du hittar där är utvalda av barnbibliotekarier och litteraturpedagoger. Vill du bara ha boktips så fungerar Bibblix även som en tipsapp där du kan leta efter boktips utifrån genre, ålder och lässvårighet. Det enda som du behöver för att få tillgång till bibliotekets e-tjänster är ett lånekort och tillhörande pin-kod, säger Louise Persson.

 

Måndag 10 oktober kl 10.00–12.30

Handledning för dig 65+. Lär dig i egen takt och testa olika digitala verktyg. Drop-in.

 

Tisdag 11 oktober kl 10.00–12.30

Testa bibliotekets digitala tjänster som e-böcker, strömmad film och databaser. Drop-in.

 

Torsdag 13 oktober kl 14.00

Föreläsning med Skurups kommuns kommunikationsenhet om tillgänglighet till digital offentlig service och allas rätt till information.

 

Kontakt:

Skurups bibliotek
0411-53 60 71

Fredag 7 oktober 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.