En kvinna håller i en e-cigarett. Ett rökmoln kommer ur hennes mun. Bakgrunden är mörk, beströdd med små glimtar av färgat ljus.

E-cigaretter ökande trend bland högstadieelever

Årets drogvaneundersökning som genomförs på kommunens högstadieskolor visar att fler elever har testat e-cigaretter jämfört med föregående år. 27,5 procent av högstadieeleverna uppger att de testat e-cigaretter. ”Det är viktigt att prata med sina barn om detta och vara tydlig i var man står som förälder”, säger Jonna Östensson, fältsekreterare. 

För sjunde året i rad genomförde Skurups högstadieskolor, Prästamosseskolan och Alléskolan, årets drogvaneundersökning. Nytt för i år var att även Nils Holgerssongymnasiet genomförde samma enkät bland sina elever.

– Det är viktigt att komma ihåg att resultaten från Nils Holgerssongymnasiet inte ger en bild över hur det ser ut bland gymnasieungdomar i Skurup, utan enbart ger en lägesbild lokalt på skolan. Detta då vi har så många som går gymnasiet utanför kommunen, säger Jonna Östensson, fältsekreterare. 

Fler har testat e-cigaretter

Det som sticker ut i år är bland annat siffrorna kring e-cigaretter, vilket enligt Jonna Östensson inte kommer som någon överraskning.

– Vi såg ganska tydligt redan i våras att e-cigg och vapes blev en trend på skolorna. Till och med mellanstadieskolor hörde av sig och berättade att de hade elever som haft med sig en e-cigarett till skolan. 

Årets drogvaneundersökning visar att 27,5 procent av högstadieeleverna uppger att de testat e-cigaretter jämfört med förra året då det var ca 15 procent som testat.

– I siffrorna ser vi inga skillnader på tjejer och killar utan det används i ungefär lika stor utsträckning av båda könen. När vi sedan tittar på årskursindelningen så ser vi att drygt 17 procent av eleverna i årskurs 7 använt e-cigg vilket är ganska högt och bekräftar den trend som vi såg i våras att det gäller elever ner på mellanstadiet. Detta då enkäten är gjord tredje dagen på läsåret, när eleverna i årskurs 7 precis har börjat på högstadiet, säger Jonna Östensson. 

Lockar en yngre målgrupp 

Enligt Jonna Östensson har e-cigaretter, som oftast innehåller nikotin, i dag blivit ett sätt att börja röka i stället för att sluta som de först lanserades som.

– De lockar också en yngre målgrupp genom att de ofta har olika smaktillsatser, så som frukt, cola och olika godissmaker som är mer tilltalande än vanliga cigaretter och snus.

Föräldrarna viktiga

Under våren när trenden med e-cigaretter uppmärksammades skickades ett informationsbrev ut till vårdnadshavare via skolorna från fältsekreterare och kommunpolis. 

– Föräldrarna är jätteviktiga i arbetet mot tobak, snus och e-cigaretter, det gäller även för äldre tonåringar som gymnasieelever. Det är viktigt att prata med sina barn om detta, vara tydlig i var man står som förälder och behålla dialogen även genom gymnasieåren. För även om det inte alltid känns så som tonårsförälder, så är det föräldrarnas åsikter och värderingar som barnen bär med sig längst där inne, säger Jonna Östensson.

Fler elever uppger att de blir bjudna på alkohol av sina föräldrar

I enkäten ställs frågor om allt från mående, vem man kan prata med om det som är viktigt till alkohol, tobak, e-cigaretter och narkotika. I samband med frågorna om alkohol så får de ungdomar som svarar att de druckit alkohol också svara på var de får tag på alkoholen. Här ser Jonna Östensson en oroväckande förändring. 

– Föregående år har det vanligaste svaret varit ”från kamrater eller kamraters syskon” eller att man ”tar hemma utan lov”. I år så är det vanligaste svaret från dem som druckit alkohol att de ”blir bjudna av sina föräldrar”. Hela 21 procent av våra alkoholdrickande högstadieungdomar uppger att de blir bjudna på alkohol av sina föräldrar, vilket såklart är en oroande trend.

Att bjuda sin tonåring på alkohol är ingen bra idé

– Det kan vara lätt att tänka som förälder att om jag skickar med tre öl så vet jag i alla fall vad min tonåring dricker under kvällen. Men det är ju inte så det fungerar. Forskning visar att de ungdomar som får alkohol av sina föräldrar sedan dricker mer än de som inte får det när de kommer ut med sina kompisar. Och det där kan vi ju känna igen, för vad händer när du har druckit de där ölen du fick med dig från mamma och pappa? Jo, då har ju spärrarna släppt och man vill ha mer, säger Jonna Östensson.

Tips till föräldrar:

  • Ta samtalet om alkohol, tobak och e-cigaretter med din ungdom. Var tydlig med att du inte vill att han/hon dricker alkohol eller använder tobak och e-cigaretter.
  • Försök att undvika förhörsmetoden när du pratar med din tonåring. Visa i stället att du bryr dig och förklara din oro och varför du inte vill att han eller hon använder alkohol, tobak och e-cigaretter.
  • Lär känna ditt barns kompisar och deras föräldrar. Ta hjälp av varandra som föräldrar, det kan vara bra att veta vad som gäller i andra familjer när argument som ”alla andra får” dyker upp. 


Välkommen att läsa mer på skurup.se:
https://www.skurup.se/faltsekreterare/

Länktips:

https://www.iq.se/tonarsparloren/varfor-ar-alkohol-farligt-for-unga/
https://www.iq.se/tips-och-stod/min-tonarings-drickande/

Kontakt:
Fältsekreterare: 0411-53 60 83
Råd & Stöd (Öppenvården): 0411-53 63 67
Socialtjänstens mottagning: 0411-53 61 91

Torsdag 3 november 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.