Aktiviteter blir digitala när biblioteken stänger för besök

Skurups bibliotek fortsätter låna ut böcker även om det är stängt för besökare. Innanför väggarna pågår arbetet för fullt och den populära barnaktiviteten Fredagsmys erbjuds i digital version. Omställningen sporrar uppfinningsrikedomen hos bibliotekarierna. Vad sägs om en överraskningspåse med böcker på ett tema som du som lånar har bestämt? 

Följ länken för att läsa Inblicks artikel där biblioteket tipsar om bra böcker för barn och unga inför julen.

– Under de första tre veckorna då vi hade stängt för besökare lämnade vi ut närmare 400 bokpåsar till lässugna lånare, säger bibliotekschef Maria Christensen.

Arbetet på Skurups kommuns bibliotek fortsätter i samma takt som vanligt, även när besökarna uteblir. De som ska hämta sina lånade böcker bokar tid för utlämning, för att lånare och personal ska kunna låna och arbeta så smittsäkert som möjligt.

Den del av arbetet som förut handlade om att serva besökarna på plats ägnas nu åt att plocka böcker till de många bokbeställningarna och att planera och genomföra fler digitala aktiviteter än tidigare.

Det digitala kunnandet växer hos både personal och låntagare 

Bibliotekarie Magnus Cadier berättar att den nya vardagen innebär att personalen får nya lärdomar och nya arbetssätt. Han ser egentligen på det som utveckling och en möjlighet att ta ställning till hur man ska fortsätta arbeta för att nå ut efter pandemin.

– Det är mycket med det tekniska. Vi lär oss och blir bättre på att genomföra de digitala aktiviteterna. Vi har egentligen inget annat val än att höja vår digitala kompetens, säger han och skrattar till. Och samtidigt som vi blir mer digitala så blir besökarna det också.

Digitala barnevenemang och bokbeställningar

I planeringen fokuserade Maria Christensen och hennes personal främst på att lösa två behov, som man bedömde gick att genomföra på annat sätt än genom fysiska besök: arrangemanget Fredagsmys för barn och utlåning av böcker.

– Fredagsmyset går till så att man anmäler sig via e-post eller telefon. Från ett visst datum kan man hämta en pysselpåse på biblioteket och vid tiden för evenemanget så aktiverar vi en länk på Skurups biblioteks Youtube-kanal, där vi läser en saga, berättar Maria Christensen.

Plockar gärna ihop en överraskningspåse

Att låna böcker går bra, men på ett annorlunda sätt än vad besökarna är vana vid. De kan inte gå in i biblioteket och själva titta i hyllorna. Man måste boka tid för att hämta sin påse med böcker som man lånat.

– Tyvärr blir det ju inte så just nu, att besökarna får uppleva det härliga med ett bibliotek – att man går in för att låna en bok och har fem stycken till med sig ut, som man upptäckt på hyllorna. Det går man miste om, men vi tar gärna emot önskemål på att plocka ihop en bokpåse på ett visst tema, som en överraskningspåse. Det där älskar vi bibliotekarier att göra! säger Maria. 

Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Så går det till att låna böcker och media medan biblioteket är stängt för besökare till följd av covid‑19

Gå in på bibliotekets webbplats där du reserverar det du vill låna.

https://www.biblioteksso.se/web/arena/skurups-bibliotek#/

Boka tid för utlämning av media genom att skicka e-post till biblioteket@skurup.se eller ringa 0411-53 60 71.

All återlämning av media sker i återlämningslådan på framsidan av biblioteket.

Biblioteket i Skurup har utlämningstider:

Måndagar 15–19
Tisdagar 10–14
Onsdagar 15–19
Torsdagar 15–19
Fredagar 10–14
Lördagar 10–13

Även biblioteksfilialerna i Abbekås, Rydsgård och Skivarp har stängt. Meröppet-biblioteket i Rydsgård har stängt.

Välkommen att följa biblioteket i sociala kanaler:

Facebook: https://www.facebook.com/skurupsbibliotek/

Instagram: https://www.instagram.com/bibblanskurup/

Skurups bibliotek på skurup.se: https://www.skurup.se/bibliotek/

Följ länken för att läsa Inblicks artikel där biblioteket tipsar om bra böcker för barn och unga inför julen.

Torsdag 3 december 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.