Vi ser barn bakifrån, som tittar på en färgglad tavla.

"Alla barn är konstnärer!" - konstnärsbesök i förskolan

När konstnären kommer på besök flödar idéerna och kreativiteten vet inga gränser. På Östergårds förskola har två barngrupper fått besök av konstnären Annika Rolfsdotter, som leker fram dialogen tillsammans med de nyfikna barnen.

Det är torsdag förmiddag. I rummet står många tavlor uppställda på rad längs med ena väggen. Sju barn i femårsåldern svärmar som bin kring tavlorna. Alla pratar, tittar, pekar och känner. Annikas tavlor är härliga att ta på, de är lite skrovliga och motiven bildar upphöjningar. En pojke står länge fundersamt och känner på en bild av en drömfångare.

En flicka tar upp Ipaden och fotograferar tavlorna, med förvånande precision för en femåring.

- Nu får vi egna tavlor! ropar hon.

- Jag ska bli konstnär, säger ett annat barn. Jag gillar att måla.

- Jag var nog lika gammal som du när jag började rita och måla varje dag, säger Annika Rolfsdotter.

Konst kan vara mer än tavlor 

Så småningom sätter sig barnen i en ring runt Annika och tillsammans pratar de om tavlorna. En bild av tuppen Preben fångar barnens intresse och Annika berättar att det inte gick att få honom att vara stilla så hon fick måla av ifrån ett foto istället. Det leder till att barnen tar ännu fler foton med Ipaden, av tavlorna och varandra. Det är ju viktigt att ha något att titta på om man vill måla av det.

- Konst kan vara mer än tavlor, säger Annika och plockar fram ett kuddfodral, ljusstakar, en keramikmugg, kylskåpsmagneter och en tygkasse – alla med hennes motiv och utformning. Barnen tittar engagerat på allting och resonerar kring hur det kan ha gått till när Annika gjorde allt detta. Den viktigaste frågan upprepas många gånger, så att de vuxna verkligen ska höra:

- När får vi börja måla?

Äntligen blir det dags. 

Kreativitet som en röd tråd i verksamheten

Lina Thomasson är förskolepedagog och är den som har bjudit in Annika via Skurupsbygdens konst- och hantverksförening SKHF.

- De sagoaktiga motiven passar ju verkligen bra för barnen att titta på och fundera kring.

På Östergårds förskola arbetar man mycket med konstnärlighet och kreativitet:

- Det går som en röd tråd genom alla teman. Oavsett vad vi gör försöker vi få med skapande och estetiska processer, säger Lina Thomasson. Skapande ingår som en naturlig och nödvändig del i barnens möjligheter att uttrycka sig och reflektera kring omvärlden.

Femåringen är en upptäckare

Lina Thomasson pratar om femårsåldern som en ålder för upptäckande och en stark vilja att göra själv.

- Femåringen vill ha omväxling. Man kan själv och är gärna med och hjälper till med allt möjligt. Utforskandet är en stor del av livet för femåringen. Allt är fortfarande möjligt. Det finns ingen rädsla att misslyckas och man hjälper ofta varandra att fantisera och komma vidare med idéerna. Därför är det en bra ålder just för att ta emot besök av konstnärer.

En upplevelse för flera sinnen

Annika Rolfsdotter visar gärna sin konst för barn:

- Just femåringarna är så spontana och orädda: ”Åh det här har jag aldrig provat förut, det kommer säkert att gå jättebra!”. Lite som Pippi Långstrump. De umgås med konsten på ett annat sätt än vuxna, det blir en upplevelse för flera sinnen när händerna är med och känner.

Barn är naturligt konstnärer. Och det händer en massa roligt och oväntat när man pratar med barn. I går till exempel, då fick jag lära mig hur man säger clown på teckenspråk. 


Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg 


Här kan du läsa om Skurups kommuns förskolor: https://www.skurup.se/forskolor

Torsdag 5 maj 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.