En man med rött skägg och glasögon står vid skrivbordet. Två datorskärmar. Mannen har mörk kavaj och vit skjorta. Han ler.

Alla är lika olika – så arbetar vi för allas rätt till information

Alla människor är inte stöpta i samma form. Det är kommuners skyldighet att verka för att alla, oavsett funktionsvariationer, ska kunna ta till sig det vi sprider till allmänheten.

 – Vi är ju inte lika – eller, kanske är alla lika olika, säger Leif Liam Rahnasto som är digital kommunikatör på Skurups kommun. Titta bara på mig, till exempel. Jag behöver glasögon. Det är det enklaste exemplet på någon som behöver hjälpmedel.

Vi som arbetar i en kommunal organisation, ja alla i offentlig sektor, har en skyldighet att skapa information som så många som möjligt av alla medborgare kan ta till sig. Det är inskrivet i lagen.

Klarspråk med fokus på mottagaren

Eftersom mycket som en kommun förmedlar sker i text, oavsett om det är text på papper eller på nätet, måste vårt språk vara vårdat, enkelt och begripligt. Detta är de så kallade klarspråksprinciperna. Vårdat är kanske inte så svårt att förstå – det ska vara korrekt svenska. Men vad betyder enkelt och begripligt? Det beror på vem som ska läsa det. Därför måste vi hela tiden tänka på vem mottagaren är. Samma sak gäller på de kommunala webbplatserna, men där vidgas ansvaret till att också handla om hur själva webbplatsen är.

Visste du att vi alla har funktionsvariationer?

Tänk dig själv en dag när du är riktigt stressad. Hur mycket uppfattar du då av det du tar in? Eller om du ska göra bankärenden på mobilen samtidigt som du väntar på tåget eller har ett barn som skriker dig i örat? Det finns många situationer eller lägen i livet då vi alla blir hjälpta av inkluderande design. Det är till exempel inte bara dyslektiker och synskadade som har glädje av talböcker.

Ständigt förbättringsarbete

På kommunikationsenheten i Skurups kommun arbetar en kommunikationsstrateg som är språkvetare och en digital kommunikatör som har högskoleutbildning i universell design, vilket betyder: ”design för alla”. Tillsammans med ännu en språkvetare och vår kommunikationschef försöker vi så långt det är möjligt att skapa likvärdiga förutsättningar för dem vi servar, det vill säga invånarna.

– För ett par år sedan trädde lagen om webbtillgänglighet i kraft, berättar Leif Liam. Då satte vi oss ner och gjorde en översyn – vilka är kraven? Hur möter vi dem? Alla i offentlig sektor blev rätt omskakade när lagen som gäller i hela EU kom. Mycket fick göras på ett nytt sätt. Det blev en ögonöppnare.

Rättigheten till likvärdighet genomsyrar allt

Idag ingår tillgänglighet som ett krav när kommunen köper in, i byggprojekt och i informationsspridning. ”Design för alla” innebär bland annat att det ska vara möjligt för den som inte ser att åka hiss, för den som inte hör att se ett videoklipp med behållning och för den som har kognitiva variationer (hjärnans förmåga att använda information) att vistas i lugn miljö.

Webbtillgänglighet

Att skapa och öka tillgängligheten på Skurups kommuns webbplats är ett ständigt pågående arbete.

– Mycket finns bara på nätet idag och alla har rättighet att kunna göra sina ärenden, säger Leif Liam. Man ska kunna beställa biljetter på Biorama fast man inte ser så bra, kunna läsa och tyda skolskjutsscheman fast man har en stressig dag på jobbet eller kanske lider av utmattningssyndrom, ansöka om bygglov och vara dyslektiker, kunna söka på en webbplats fast man är färgblind, eller så är man kanske äldre, ser inte så bra och behöver ha det lugnt omkring sig och ta ärendena i sin egen takt.

Lyssna till skurup.se och Inblick

Så kan du lyssna till informationen på skurup.se:

• Gå till skurup.se.
• Välj Talande webb genom att fälla ut sidmenyn, den så kallade hamburgaren.
• Klicka på Lyssna.
• Om du är på datorn så hittar du Lyssna högst upp till höger.

Så kan du lyssna till Inblick:

• Gå till inblickskurup.se.
• Fäll ner sidmenyn och välj Lyssna.
• Om du är på datorn hittar du Lyssna bland sidlänkarna nedanför sidhuvudet Inblick.

Följ länken för att läsa mer om tillgänglighet på skurup.se:

https://www.skurup.se/tillganglighetsredogorelse

 

Text:

Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Leif Liam Rahnasto, digital kommunikatör

Foto: Annika Dacke 

Torsdag 31 mars 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.