Färgglada gymnastikskor, gräsmatta

Färre ungdomar dricker alkohol eller har testat narkotika

Skurups kommun har för femte året i rad genomfört en drogvaneundersökning bland kommunens högstadieelever. Samtliga högstadieelever på Prästamosseskolan och Alléskolan svarade på en webbaserad enkät den 7 september. Årets siffror ser bättre ut på många områden. 

Vi ser en positiv trend med färre ungdomar som röker tobak och dricker alkohol än föregående år. Antalet elever som testat narkotika är i år lägre än vid mätningen 2019. 

– Trots att siffrorna gått åt rätt håll sedan förra året har ändå ca 23 procent av våra högstadieungdomar druckit alkohol någon gång och 18 procent uppger att de druckit sig berusade det senaste året, säger Jonna Östensson, fältsekreterare.    

Så får unga tag på alkohol 

Bland dem som uppger att de druckit alkohol det senaste året är de vanligaste sätten att få tag på alkohol enligt följande: 

  • 23 procent från kamrater eller kamraters syskon
  • 21 procent ”Jag tar hemma utan lov”
  • 14 procent från annan vuxen (20 år eller äldre) som köper ut 
  • 11 procent från annan vuxen (20 år eller äldre) som bjuder


Prata med din tonåring

– 20 procent, en av fem föräldrar i Skurup, tillåter eller är inte tydliga med att de inte vill att deras högstadieungdomar får dricka alkohol, säger Jonna Östensson.

Hon menar att det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om alkohol och tobak och visar sin ställning.

– Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger och tycker.   


Viktigt skjuta på alkoholdebuten

Enligt Jonna Östensson har de flesta ungdomar som testar narkotika först testat alkohol eller tobak.

– Så kan man som tonårsförälder få sin ungdom att skjuta på sin alkoholdebut och inte använda tobak, så minskar man risken för att de också ska testa narkotika, som till exempel cannabis. 

Fler använder e-cigaretter

– Vi ser också en ökning i användandet av e-cigaretter och vapes i Skurup, något som man som tonårsförälder bör vara uppmärksam på. E-cigaretter och vapes är idag en inkörsport för unga att börja röka och lockar med olika smaker som äpple, bubbelgum och cola, säger Jonna Östensson.

 

Tips till föräldrar 

  • Håll dialogen med ditt barn/ungdom vid liv även när de kommer upp i tonåren. Var nyfiken och ställ öppna frågor, undvik förhörsmetoden!
  • Prata om tobak och alkohol och var tydlig med att du inte vill att de dricker eller använder tobak.
  • Håll koll på ditt barskåp eller garage (idag förvarar vi mycket större mängder alkohol hemma, det är lätt att det försvinner några burkar här och där utan att vi märker det).
  • Ha gärna kontakt med andra föräldrar vars barn ditt barn umgås med. Kanske kan ni ha gemensamma tider för hemgång?
  • Håll kontakten med ditt barn under kvällarna då de är ute, ta gärna en runda förbi där de hänger och umgås för att kolla så att allt är okej.


Länktips

Tonårsparlören
 

Kontakt:

Råd & Stöd (Öppenvården): 0411-53 63 67
Socialtjänstens mottagning: 0411-53 61 91
Fältsekreterare: 0411-53 60 83 

Torsdag 5 november 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.