Två kvinnor som arbetar i kommunens kök är kockklädda i svarta kläder. De står i störköksmiljö. De ler. Den ena håller en tallrik med mat, man ser lingon och gröna strån. Den andra håller en korg med råvaror. Ett stort knippe persilja sticker upp ur korge

Skurup satsar på matglädjen - extra medel parerar ökande råvarupriser

När snålblåsten drar genom ekonomin i Sveriges offentliga verksamheter går Skurups kommun mot vinden. Kommunfullmäktige har fördelat extra medel som leder till att Måltidsservice kan fortsätta servera med bibehållet utbud och kvalitet.

- Det känns jättebra att alla våra kök kan jobba vidare och upprätthålla samma verksamhet som tidigare, säger måltidschef Anna-Lena Svensson. Det behövs inte mer än att öppna en tidning för att konstatera att svångremmen dras åt runt måltidsverksamheterna runtom i landet.

Att man tog hänsyn till de ökade livsmedelskostnaderna i budgeten innebär att vi kan fortsätta på den inslagna vägen - att förverkliga det vi föresatte oss 2019 när planen klubbades, säger Anna-Lena Svensson.

Fortsätter erbjuda två rätter att välja mellan

När sparkraven blir vardag behöver man syna allt och göra besparingar där det går. I värsta fall minskar då valmöjligheterna och utbudet gentemot invånarna. Utöver det arbete som ständigt pågår med att syna inköpsrutiner och minska matsvinnet, har man i Skurups kommun inte ställts inför att exempelvis minska utbudet:

- Vi kan fortsätta erbjuda skolmåltider med två rätter att välja mellan och våra äldre fortsätter att få två rätter att välja mellan på vardagar, plus dessert varje dag. Det känns viktigt och rätt att vi kan fortsätta vårt uppdrag att göra det möjligt för barn och unga att bekanta sig med mat som de inte nödvändigtvis möter i vardagen hemma, som den omtyckta polkabetan och vildsvinsköttet, och att våra äldre får känna den njutning och glädje det är att samlas kring måltider och bak av god kvalitet.

Mat och tradition hör ihop

Mat och måltider i verksamheterna är mer än bara luncher och middagar, berättar biträdande måltidschef Jenny Kaluza Jonasson.

- Det finns en inramning, eller ska vi säga flera inramningar. Idag serverar vi lokala eller svenska råvaror, så mycket det går.  Vi jobbar med årstidsteman och följer odlingssäsongerna vad gäller grönsakerna.
Att mat och tradition hör ihop är ingen nyhet. Och i kommunens verksamheter kommer det att fortsätta vara så.

- Nu behöver vi inte ställas inför att välja vilket som är viktigast: påsk- eller jullunchen?

För den äldre generationen betyder dofterna och smakerna att minnena lockas fram. För de yngre skapas nya minnen. Det handlar givetvis om mat som kopplas till högtider, men också temaveckor som den populära Skåneveckan.

- Det betyder mycket att vi kan fortsätta lyssna in barnens önskemål. I förskolorna finns det tydliga favoriter. Gurkstavar, morotsstavar, oliver, majs, gröna ärter och viltfärs, säger Jenny Kaluza Jonasson.

Viltserveringen en succé

Just viltserveringen är någonting som introducerades i kommunens kök 2020 och blev succé. Vilt är ett klimatsmart och hållbart val, men i och med att övriga Sverige genomgår en ökande vilttrend kan det vara knivigare att få tag på vildsvinskött.

Planerar för minskat matsvinn

Även om det just nu inte är skralt i kassan är det ingen picknick (redaktionen ber inte om ursäkt för vitsen) att planera råvaruinköp för storkök:

- Vi arbetar målinriktat för att minska matsvinnet. Det gör att det kan stå saker som Restfest eller Andra chansen på menyn, berättar Jenny Kaluza Jonasson. Det handlar då om att man exempelvis köper in tio lådor av någon råvara, men nio och en halv låda används. Nya och roliga möjligheter uppstår när vi ska kombinera de råvaror som så att säga blivit över.

Mat betyder mer än bara måltider

Restaurang Rutger är ett omtyckt vattenhål för pensionärer som bor i kommunen.

- Vi ser att antalet pensionärer som äter hos oss har ökat, berättar Anna-Lena Svensson. Vi vet att man tycker om den trevliga och sociala stunden då man samlas vid en måltid och umgås här på restaurangen och än så länge kan vi hålla en tilltalande prisbild. Mat är bränsle och näring för kropp, själ och hjärta!

I Planen för mat och Måltider i Skurups kommun står att läsa:

"Vision: Skurups kommun ska servera goda, vällagade och näringsriktiga måltider där råvarornas ursprung lyfts fram och är valda med omsorg för vår hälsa och miljö. Kommunen eftersträvar att servera omväxlande maträtter av hög kvalitet. Så långt det är möjligt lagad från grunden utan tillsatser, i tillagningskök nära gästen. Måltider som serveras i kommunen ska serveras i en trivsam miljö och vara något matgästerna ska se fram emot."

Länktips

 
Läs om mat med årstiderna som röd tråd. 


Läs mer om skolmåltiderna.


Följ länken för att läsa planen för mat och måltider i Skurups kommun.

Torsdag 30 mars 2023

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.