Illustration med gammaldags filmkamera, filmremsor och stjärnor

Unga filmskapare var kreativa på sommarlovet

Den 13 augusti var det pampig filmpremiär på Biorama i Skurup. 17 ungdomar från Skurups och Sjöbo kommuner ägnade tre dagar på sommarlovet åt att skapa film tillsammans. På sista dagens kväll visades de helt nya verken Bert, Bortkastad och Lättyoghurten för ungdomarnas familjer.

Aktiviteten som heter Movie it blev en dundersuccé bland deltagarna. De flesta är sugna på att vara med på tillfälle nummer två den 27-29 oktober. Aktiviteten var för ungdomar mellan 12 och 16 år och under hösten kommer flera aktiviteter med filmanknytning att äga rum.

Längst ner i artikeln läser du en sammanfattning i textversion av de tre filmerna. 

Bänka dig med en god kopp, för nu blir det filmvisning! Artikeln fortsätter nedanför filmerna. 

Bert

Bortkastad

Lättyoghurten

 

Urpremiär i Skurup

Förväntansfulla föräldrar samlades utanför Biorama för att se ungdomarna på årets filmkollo Movie it tåga in i Biorama till den stundande urpremiären av de tre filmer som producerats under tre dagar i augusti.

Många nya kompisar

Ungdomarna delades in i tre grupper och fick under tre dagar lära sig om alla möjliga aspekter av manusarbete, filmande, regi och klippning med hjälp av två filmpedagoger, fritidsledare och personal från Kulturskolan. Bland de flesta ungdomarna var det ingen som kände någon som var i samma grupp. Ungdomarna var eniga om att det var roligt att jobba tillsammans med personer man inte kände sedan tidigare och många hade varit snabba med att starta grupper på Snapchat för att kunna hålla kontakten även efter filmkollot.

Första gången i samarbete med Sjöbo

- Det är första gången som vi genomför filmkollo tillsammans med Sjöbo kommun, säger Kulturskolans chef i Skurup Magnus Rydlöv, som berättar att ungdomarna tillbringade en dag i Sjöbo och två dagar i Skurup. Till hösten blir det tvärtom.

Nya lärdomar

De flesta av ungdomarna hade aldrig tidigare producerat film i grupp, med fördelning av arbetsuppgifter. Det blev många nya lärdomar:

- Till exempel så var det mycket som fick göras om flera gånger. Ibland filmade vi samma scen vid olika tillfällen på olika dagar. Då förstod vi hur viktigt det är att man har samma kläder på sig varje gång!

Alla delar bildar helheten

Det är mycket som behöver stämma när man ska spela in en film – det behövs en filmare, som i det här fallet även skötte ljus och ljud, en regissör, skådespelare, manusarbete och musikläggning. Utan alla delar blir det ingen helhet. Inblicks utsända frågar om det var hård konkurrens om skådespelaruppdraget.

- Nej, de flesta ville inte vara framför kameran. Det var snarare så att alla var tacksamma att det fanns personer som ville agera.

Humor viktig

I filmerna kan man tydligt lägga märke till att humor har varit en viktig del i processen, trots att det egentligen bara var en film som var en komedi. Humorn och värmen smittade av sig på publiken som skrattade glatt under visningarna och lät sig imponeras av det väl genomförda arbetet.

Filmerna sammanfattade i text

Bert

Bert dricker läsk. Han vaknar i en soffa och upptäcker att han inte kan ta sig ut ur rummet där han är. Han ringer sin kompis Jörgen och tillsammans går de till en bar. Bert berättar för sin vän Jörgen att det ser ut som att någon har varit i hans hem medan han sov. Det är stökigt överallt.

De går för att undersöka platsen. De hittar blodspår och ett par glasögon. De gör blodanalys med hjälp av dator men får inget resultat.

De ser en tjej som verkar mystisk, hon saknar glasögon. De tar in henne på förhör men hon nekar stenhårt. Killarna inser att de begått ett misstag och ber om ursäkt.

De bestämmer sig för att filma Bert medan han sover. På morgonen är rummet stökigt igen och nu ska de få se vem som brutit sig in! Det visar sig att det är Bert själv som löpt amok i sömnen och stökat till i rummet. Jörgen ger Bert ett glas vatten med några lugnande droppar i men tyvärr så har det motsatt effekt på Bert, som förvandlas till ett grönt monster! Filmen slutar i skräck.

 

Bortkastad

En kille blir mobbad av tre elaka ungdomar. De gör dumma saker med honom med toalettdörren låst. Man hör vattnet spola.

Ett år senare sitter de elaka och pratar. Killen överraskar dem genom att hälla vatten över dem. De skriker och springer därifrån.

Vi följer killen till ett tvättställ där han tvättar händerna. Plötsligt tittar han ner i papperskorgen. Där ligger en skrämmande clownmask, som han tar på sig. På ett rör ovanför honom ligger en stor kniv, som han tar i sin hand.

Elaka gänget sitter och pratar. Två tjejer fixar håret framför en spegel. Kuslig musik spelas. Clownen är efter dem och deras killkompis! En vild jakt utbryter. De springer och försöker gömma sig men clownen dödar med metodiskt lugn den ena efter den andra på klassiskt skräckfilmsmanér.

Till slut återvänder clownen till handfatet, tar av sig masken, lägger den i papperskorgen, lägger upp kniven på röret, tar lite handsprit, gnuggar sina händer och går.

Lättyoghurten

Tuff musik inleder. En tonårskille står framför spegeln och beundrar sig själv. Han sparkar upp dörren till gymet och stegar in med självförtroende. Han hälsar på en tjej och börjar göra armhävningar framför henne. Han fortsätter träna med stora hantlar. Han lägger sig i bänkpressen och kämpar på. Plötsligt blir det för tungt och vi förstår att han krossas av vikten.

Killen vaknar upp under en filt. Framför honom sitter Gud med raklödder i hela ansiktet! Gud berättar att han har dött och kommit till himlen. Gud frågar om han är klar med livet på jorden. ”Nej” svarar killen. ”Då kan du välja en kropp här i högen”, säger Gud och går för att skölja av raklöddret. På bordet står ett paket lättyoghurt. Killen blir sugen och tar paketet. Han svimmar.

När han vaknar igen förstår han att han har blivit förvandlad till ett yoghurtpaket. Vi ser honom spela biljard, leka på en lekplats, spela dator och åka skateboard som yoghurtpaket. Han försöker också flirta med en tjej, som tyvärr tar honom, häller ut honom (yoghurten), och äter upp honom.

Sorgsen musik spelas.

Om Movie it

Kulturskolorna och fritidsgårdarna i Sjöbo och Skurup gör ett filmprojekt under hösten 2020. Pengarna till projektet kommer från Region Skåne. 

 

Frame vector created by starline - www.freepik.com

Torsdag 3 september 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.