Fältsekreterare Jonna Östensson och Nicklas Karlsson står på gågatan i Skurup. De har blåa jackor. Nicklas bär keps.

Fler möjligheter för barn och unga när en fältsekreterare blir två

Socialtjänstens fältverksamhet utökas med en ny fältsekreterare. Nicklas Karlsson kommer senast från Höörs kommun där han under många år arbetat som fältsekreterare. 

– Det känns spännande och utmanande att få se och lära känna en ny kommun. Hittills har Skurup gjort ett gott intryck och jag ser mycket fram emot att fortsätta utveckla fältverksamheten och det förebyggande arbetet här tillsammans med Jonna.

Större möjligheter till samverkan

Sedan tidigare arbetar Jonna Östensson som fältsekreterare, med uppdraget att arbeta förebyggande och främjande för att barn och unga i kommunen ska få det bättre. Uppdraget som fältsekreterare är brett.

– Att vi nu blir två känns jättekul! Dels är det alltid positivt att ha en kollega att bolla med och sen ger det också större möjligheter att fortsätta utveckla den samverkan mellan till exempel skola, socialtjänst, kultur och fritid och polis som redan finns i kommunen, säger Jonna Östensson.

Fältsekreterarna kommer att fortsätta arbeta både dag- och kvällstid. De kommer finnas och synas där barn och unga är – på skolorna, fritidsgårdarna och på byn på kvällarna.

– Får man syn på oss i något sammanhang tycker vi det är jättekul om man kommer fram och hälsar på oss!

Når de yngre åldersgrupperna

Under dagtid är fältsekreterarna engagerade i olika samarbeten med skolorna.

– Vi gör allt från att besöka skolorna, prata med elever och skolpersonal (när smittspridningen tillåter och undervisning sker på plats). Men vi är också ute i klasser och pratar om olika saker, till exempel i projektet YAM (Youth aware of mental health) där vi pratar om psykisk hälsa – att vi alla mår dåligt ibland, vad man kan göra för att må bättre och vart man kan vända sig om man behöver stöd när man mår dåligt.

– Att vi nu blir två gör också att vi kan gå in i fler spännande samverkansprojekt och komma ut på fler skolor. De senaste åren har det varit mycket fokus på bara högstadiet eftersom jag varit ensam, men nu kommer vi ha möjlighet att även besöka våra mellanstadieskolor och etablera en tidigare kontakt med såväl elever, skolpersonal som föräldrar, säger Jonna Östensson.

Viktigt att lära känna platsen

Arbetet som fältsekreterare ställer krav på god kännedom om kommunen, dels som plats men också för att samarbetet med olika verksamheter ska fungera. Just nu är fokus för Nicklas Karlsson att han ska lära känna kommunen, vilket i sig är en utmaning i dessa tider med smittspridning, restriktioner och distansstudier.

– Jag har hunnit med att se mig omkring en del, kort besökt kommunens högstadieskolor och även fritidsgården Gummifabriken och kan konstatera att det verkar finnas goda möjligheter att samverka. Alla som jag har träffat hittills har varit väldigt välkomnande och positiva.

Föräldrar är välkomna att kontakta fältsekreterarna

Fältsekreterarna finns till för barn och unga i kommunen men också för föräldrar. Bland annat kommer fältsekreterarna fortsätta att delta på och informera på exempelvis föräldramöten i kommunen. De kommer också fortsätta att skicka ut föräldrainformation då och då när behov finns.

– Det kan exempelvis röra sig om information kring olika trender som då och då poppar upp bland ungdomar. I höstas fanns det en trend där ungdomar boffade (sniffade) deo-spray som jag tillsammans med polisen skickade ut information kring via skolorna för att alla ska känna till det och vara uppmärksamma, säger Jonna Östensson.   

– Och är man förälder och orolig eller behöver råd och stöd är man alltid välkommen att kontakta oss, avslutar Nicklas Karlsson.

Så kontaktar du fältsekreterarna

Hör av dig om du är barn eller ungdom och behöver råd och stöd. Inga frågor är för små eller stora.

Om du är förälder och har frågor, funderingar eller kanske oro kring ditt barn – välkommen att kontakta fältsekreterarna!

Fältsekreterarna kan hjälpa till med råd- och stödsamtal och vid behov hänvisa till andra stödinsatser som kan vara till hjälp i just din situation.

Fältsekreterare:

Nicklas Karlsson
073-856 00 80
nicklas.karlsson@skurup.se

Jonna Östensson
073-856 09 60
jonna.ostensson@skurup.se

Här kan du läsa mer om fältverksamheten: www.skurup.se/faltsekreterare

 

Text: Jonna Östensson, fältsekreterare och Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Foto: Annika Dacke 

Torsdag 3 februari 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.