En vuxen i clownliknande kläder håller upp en låda. Ur den flyger en svärm med olikfärgade bollar. Barn i förskoleåldern tittar och en del sträcker upp händerna. De är utomhus och det är sommar.

11/5 firar Asklidens förskola Förskolans dag i inkluderingens tecken

Förskolans dag firas årligen på Sveriges förskolor och instiftades för att uppmärksamma förskolans arbete och dess viktiga roll i samhället. På Asklidens förskola väljer man att fira dagen i inkluderingens tecken. Temat för dagen är funktionsnedsättningar. 
 

Jenny Lundberg är rektor för förskolorna Askliden, Maskinen och Slimmingeby förskola:

– Förskolans dag innebär feststämning för barnen! Det blir ansiktsmålning, rörelse, musik och gemensam lunch utomhus. Det ska kännas speciellt.

Asklidens förskola planerar dessutom att fira dagen utifrån en av punkterna i sitt värdegrundsarbete: funktionsnedsättning.

– På ett lekfullt sätt får barnen uppleva hur olika funktionsnedsättningar kan kännas, för att öka förståelsen för att vi alla är olika, berättar Jenny Lundberg.

På olika stationer kan barnen:

  • måla med andra kroppsdelar än händerna
  • prova att höra med hörselkåpor
  • hälla vatten med mörka glasögon

– Tillsammans reflekterar vi sedan: ”Hur känns det och hur kan jag hjälpa min vän?”

Barnen är viktiga för varandra

– Askliden kommer också att anordna en promenad med frågor om händelser ur barnens vardag som leder till samtal: ”Om ett barn puttar ett annat barn, vad kan jag göra för att hjälpa till? Hur kan jag förändra situationen?” Barnen är viktiga för varandra och vi vill lägga grunden till verktyg för livet.

– Förskolans främsta uppgift är att forma barnen inför det livslånga lärandet, att vi bejakar nyfikna barn som har en tro på att de kan och att man kan lyckas på olika vis. Grunden som läggs inför skolan är inte bara kunskapsmässig, det ska finnas en tro på att man klarar saker och en social kompetens, säger Jenny Lundberg.

Läs vidare  

skurup.se/barnomsorg hittar du alla sidor som handlar om förskola och barnomsorg.

Torsdag 4 maj 2023

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.