Mohammad Sliei vid datorn. Han har mörkt hår, skägg, glasögon och en blåmönstrad skjorta. Han sitter med händerna framsträckta mot tangentbord och mus. Han tittar på två datorskärmar som syns i bild.

Geodata hjälper utryckningsfordonen att hitta rätt

Skurups kommun arbetar med komplettering av geodata, vilket i korthet innebär att adresser, byggnader och vägar har en positionsbeteckning för sin plats på jordklotet. Nu har vi genomgått Blåljuskollen, fått godkänt och finns med på listan över kommuner som kvalitetssäkrar sin geodata.

Hallå där, GIS-ingenjör Albin Tveitan Käppi och kartingenjör Mohammad Sliei! Hur går det till när ni arbetar med geodata?

- Vi ser till att exempelvis de adresser vi har i kommunen är lokaliserade, det vill säga att de har en position på något som kan beskrivas som ett rutnät som går över hela jordklotet. Vi ansvarar för insamling, lagring och visualisering av datan. Geodatan finns tillgänglig för medborgare, myndigheter och kommunens verksamheter.

Vad kan det vara mer än just adresser?

- Alla vägar, väghinder eller annat som gör att man inte kan komma fram och alla byggnader.

Kan ni berätta kort steg för steg hur processen går till?

- När kommunen har skapat datan, ritat exempelvis vägen, rapporteras den till Trafikverket och Lantmäteriet, som samlar in geodatan och använder den i sina kartprodukter och system. Då kan blåljusaktörerna ta del av den.  

Hur underhålls den enorma mängden geodata?

- Vi arbetar ständigt med att underhålla datan. Exempelvis tar vi bort taggningen av rivna byggnader och ritar in vägar som tidigare inte har haft någon geodata. Vi har skapat rutiner för att uppdatera geodatan och registrera nya byggnader, adresser och vägar i den takt som de byggs.

Vilka av kommunens verksamheter är beroende av geodatan som ni skapar?

- De flesta av kommunens processer, både de som har med drift och planering att göra kräver geografiskt underlag. Det kan exempelvis handla om att skapa kartunderlag för detaljplanering, göra inmätningar av VA-anslutningar eller skapa nybyggnadskartor för bygglovsansökningar.

Blåljuskollen

Blåljuskollen är en checklista framtagen av Lantmäteriet och Trafikverket för Sveriges kommuner, med syfte att kvalitetssäkra och peka ut geodata som blåljusaktörer behöver för att hitta rätt.

Följ länken för att läsa mer om Blåljuskollen.

Karta

Här hittar du en karta som visar Lantmäteriets data, där mycket av byggnader, adresser och vägar kommer från kommunens leveranser:

https://minkarta.lantmateriet.se/

Fakta: geotaggning

Känner du igen ordet geotaggning sedan tidigare? Det kan bero på att du har hört talas om att din mobil – om den har kamera och GPS – automatiskt koordinatsätter eller geotaggar bilderna. Även textmeddelanden kan geotaggas. Som så många andra funktioner kan man på de flesta mobila enheter koppla på eller stänga av geotaggningen.

Vad betyder GIS?

Geografiska informationssystem.

 

Text:

Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Albin Tveitan Käppi, GIS-ingenjör 

Mohammad Sliei, kartingenjör
 

Foto: Annika Dacke 

Torsdag 2 juni 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.