En kvinna med långt hår och vit blus står på Stora Torggatan. Bakom henne en grönskande spaljé. I bakgrunden husfasader.

Så får du hjälp att kartlägga din ekonomi och undvika fallgropar

Vill du ha hjälp att ordna upp en skuldsituation eller en tilltrasslad vardagsekonomi? Vänd dig till kommunens budget- och skuldrådgivare. Inblick pratar med Kristina Johansson om vilka fallgroparna är, hur du jobbar konstruktivt med din ekonomi och vart du kan vända dig för att lära dig mer.  
 

– Det värsta är att sticka huvudet i sanden, säger Kristina Johansson. Jag brukar säga att nyckeln till en god ekonomi är medvetenhet och struktur. Det behöver inte vara så svårt som det låter! Under mötena hos mig arbetar vi alltid med att hitta lösningar och jag ger individuellt stöd och rådgivning. En del vill bara veta hur de ska få bättre överblick över sin ekonomi, andra behöver mer konkret stöd, som att sammanställa uppgifter om sina krediter eller förbereda sig för att kontakta fordringsägare för att diskutera en avbetalningsplan.

Ekonomi är ett laddat ämne

– För den som har det jobbigt med ekonomin finns det ofta mycket skam och skuld, t ex gentemot familjen. Det kan göra att den som behöver rådgivning väntar ända in i det sista med att vända sig till mig. Vi pratar mycket om ekonomin i samhället, hur räntorna går upp och ner och så vidare, men vår privata ekonomi pratar vi inte så mycket om.

Detta kan budget- och skuldrådgivaren hjälpa till med

Hos budget- och skuldrådgivaren kan du få hjälp med en rad frågor och det är dina behov som styr rådgivningen. Här är några exempel: 

  • Hjälp med att göra upp en budget för ditt hushåll.
  • Förslag för att förhindra att du hamnar i en ohållbar skuldsituation.
  • Förslag för att undvika att situationen förvärras och för att staka ut en lösning, steg för steg.
  • Hjälp att kontakta dem som har fordringar på dig, till exempel inkassobolag och Kronofogden.
  • Information om hur en skuldsanering går till.
  • Råd och stöd före och under hela skuldsaneringsprocessen. Exempelvis hjälp med att ansöka, överklaga eller begära omprövning.

Vid en rådgivning kartlägger man tillsammans ekonomin

– Det är förstås olika varje gång en person vänder sig till mig för rådgivning, men i stort sett kan man säga att vi börjar med att titta på inkomster, fasta och rörliga utgifter.

Kristina Johansson menar att många har dålig koll på sina utgifter:

– Det vanligaste exemplet är att man får in räkningar från olika håll. Vissa är månadsvis, andra med längre mellanrum. Det kanske är så att man betalar för en försäkring som man glömt att man har, när väl olyckan är framme. Man kanske har streamingtjänster man inte använder.

Först tittar vi på de fasta utgifterna. Vilka återkommer under hela året? El och hyra är primära. Efter det tittar vi på rörliga utgifter och talar om en rimlighet för just den individen. Är man osäker på vilka utgifter man har eller vilka summor som är rimliga utgifter i ett hushåll finns det schabloner att utgå ifrån, men man kan t ex gå igenom kontoutdrag och se hur det har sett ut hittills för att få en bild av utgifterna. Tillsammans kartlägger vi ekonomin.

I många fall är det en fördel att ha räkningarna månadsvis och att man tar emot alla räkningar på samma sätt – inte en via Kivra, en via Internetbanken, en på papper och så vidare.

– Vi tar tillsammans fram ett sätt att systematisera och förenkla för personen att hålla koll på sin ekonomi.

Man tittar tillsammans på vilka inkomster det finns. Det kan finnas inkomster man ännu inte har fått men som man skulle kunna få tillgång till.

– Jag kan upplysa om jag ser inkomster som den rådsökande inte har i nuläget men skulle kunna ha rätt till, till exempel bostads- eller omvårdnadsbidrag.

När det oväntade händer

– Många drabbas av försämrad ekonomi till följd av att något oförutsett händer: man förlorar sitt arbete och är kanske inte medlem i en a-kassa, man separerar, säljer sin bostad till ett pris som inte blev som man hade önskat, man blir sjukskriven, har inte tillräckligt försäkringsskydd när något händer… Från att ha arbetat och haft en god inkomst kanske man blir tvungen att ansöka om försörjningsstöd.

Kristina Johansson ger som ett generellt tips till alla för att redan idag börja försöka förebygga svårigheter med ekonomin:

– Räkna ut vad du skulle i ha i till exempel a-kassa eller sjukpenning och ha det i bakhuvudet när du planerar din ekonomi. Är det möjligt bör man satsa på att ha en undansparad buffert. Det är personligt hur mycket det är möjligt för varje individ att spara varje månad, men hur liten summan än är så är det alltid bra att ha som vana att spara. Hellre lite än inget alls!

Betalningsförslag

För skuldsatta som inte uppfyller skuldsaneringslagens krav eller som vill ha andra typer av betalningsuppgörelser kan rådgivaren räkna fram realistiska betalningsförslag. Rådgivaren kan tillsammans med den skuldsatte arbeta för att förhandla fram nya betalningsvillkor hos fordringsägarna.

Budget- och skuldrådgivaren kan se möjligheter, alternativ och handlingsutrymme när du själv inte gör det. Mer information finns under länkarna. 

Länktips

Finansinspektionen erbjuder gilladinekonomi.se, där man kan få en gratisutbildning i privatekonomi.

konsumentverket.se får man vägledning i att lägga upp en budget.

Läs mer om budget- och skuldrådgivning på skurup.se

 

Kontakt

Kristina Johansson
socionom
0411-53 61 35


Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg 

Torsdag 5 oktober 2023

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.