Ängsparken bjuder in till rörelse och äventyr för alla åldrar

Den nya äventyrsparken Ängsparken invigdes i juni 2022. Den enorma parken bjuder på allt ifrån klätterställningar, gungor och utegym till grillplatser, linbana och damm med utsiktsplats. Parken ramas in av böljande kullar och finns på Västeräng.

Utbyggnaden av Västeräng är inte klar men Ängsparken med den tillhörande Lyckodammen är redan redo att ta emot allmänheten på sina 26 000 kvm eller 2,6 hektar.

Här finns aktiviteter för alla, bland annat:

  • linbana 
  • klätterlekställning 
  • motionsslinga 
  • utegym,
  • gungor
  • grillplats 
  • pulkabacke

Äventyrslystna besökare, stora som små, kan se fram emot ett område med klätterställning, torn, labyrint, sandlåda och balansbana, men också en kupol avsedd för klätterlek och i södra delen av området finns en linbana.

Lyckodammen tar hand om dagvattnet 

I Ängsparken finns ett dagvattenmagasin, Lyckodammen, som tar hand om regn och smältvatten från området Västeräng. Syftet med dagvattenmagasinet är att rena och fördröja dagvattnet innan det leds vidare till Saritslövs sjöland. Det är även en lockande miljö för vattenväxter, fåglar och smådjur.

En plats för avkoppling och gemenskap

Ett runt soldäck med fasta solstolar och bänkar går ut i vattnet och alldeles bredvid finns en grillplats med bänkar och tak. Vid kanten är det mycket grunt för att sedan bli djupare efter hand. Som djupast är dammen 1,1 meter. 

Fruktlund och ängar bra för biologisk mångfald

Växtligheten i Ängsparken är väl genomtänkt. Här finns bland annat en fruktlund med plommon, körsbär, päron och vinbärsbuskar.

– Ängar är viktiga för den biologiska mångfalden och kan hysa inte mindre än 40–50 arter av blommor och gräs per kvadratmeter, säger Lars Johansson, projektledare. De lockar till sig mängder av svampar, insekter och andra djur. Ängarna kommer att klippas en gång per år på hösten när örterna hunnit släppa sina frön.

Med fokus på tillgänglighet

– Tillgängligheten är viktig, säger Lars Johansson och berättar att det finns en sandlåda där det går att leka i sanden om man är rullstolsburen. Likaså är bord och bänkar anpassade så att det finns plats för att komma in med till exempel rullstol. I den norra delen av parken finns ett utegym, även det tillgänglighetsanpassat.

För den som behöver ta bilen till parken finns det en mindre parkering inne på Västeräng, men det går också bra att gå eller cykla dit.

Ängsparken ska växa ytterligare

När etapp 2 av Västeräng är igång blir parken ännu större.

– Där kommer Ängsmossen, som egentligen ska vara torr, men om det regnar mycket kan även där bli en vattenspegel. Mossen är tänkt som ett dagvattenmagasin, avslutar Lars Johansson.

Välkommen till Ängsparken!

 

Text: Magdalena Hellström, kommunikationschef

Film: Leif Liam Rahnasto, digital kommunikatör

Torsdag 2 juni 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.