Sebastian Meglic vid en skylt som visar att området bevakas

Kamerabevakning ökar tryggheten kring tågstationerna i Skurup och Rydsgård

Vänder du blicken uppåt när du väntar på tåget kommer du att se kameror som monterats vid stationsområdena i Skurup och Rydsgård. Det är bevakningskameror som dokumenterar vem som rör sig i området, som en del i det trygghetsskapande arbetet i Skurups kommun.

Följ länken för att läsa mer om hur kommunen hanterar kamerabevakning

– Stationsområdena har en problembild som bidragit till att platserna upplevs som otrygga, vilket bland annat kommit fram i polisens trygghetsmätningar, berättar Skurups kommuns säkerhetssamordnare Sebastian Meglic. Problematiken handlar främst om skadegörelse och stöldbrott men även narkotika och våldsbrott.

Så hjälper det dokumenterade materialet till att öka tryggheten

– Kamerabevakning kan tillsammans med andra åtgärder – som ökad belysning och satsningar som leder till att fler rör sig ute på kvällar och helger – vara ett utmärkt verktyg för att motverka viss brottslighet. Tanken är att brottsligheten omkring stationsområdena ska minska, dels genom att bevakningskameror har en förebyggande effekt men även genom att bildmaterialet kan användas av polisen i utredningssyfte, säger Sebastian Meglic. 

Så används materialet

  • Lagrat bildmaterial sparas i upp till 30 dagar.
  • Enbart ett fåtal personer har tillgång till inspelat bildmaterial och utlämning av bilder sker i enlighet med gällande lagstiftning enbart till polis och räddningstjänst, på förfrågan.


Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg 

Torsdag 30 september 2021

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.