Följ med när Kommunteknik städar bort vintern!

Kommunteknik vårstädar just nu den gemensamma utemiljön runt om i kommunen. Inblick följde med Göran Leander på en morgonrunda och lade näsan i blöt bland kraftfulla lövblåsare, gatsopningsmaskiner med jättestora borstar, grävmaskiner och engagerad personal. Insidertips: Den 1 april installeras fontänerna i Prästamossedammen.

#Syntolkning av videoklippet nedanför artikeln.

Marsmorgonen är kylig och disig men SMHI lovar vackert väder. När Inblicks utsända hoppar upp i Göran Leanders förarhytt berättar han att det första på dagens lista är att få bort singel från vinterns grusning från gång- och cykelvägarna.

Dramatik med lövblåsare

Vi stannar till vid fotbollsplanen vid gångtunneln under Södergatan.

– Här har vi sett över fotbollsmålen och klippt ner buskarna. Vi ser till att alla fotbollsmål är i bra skick inför sommaren, säger Göran Leander samtidigt som han konstaterar att gatsopningsmaskinen är på ingång och det är dags att dra igång lövblåsaren.

– Den väger en del, säger Göran och spänner på sig en lövblåsare modell större med en ryggsäcksliknande konstruktion. Och visst är det tryck i maskinen. Efter några sekunder skuttar Inblicks utsända runt som en kanin för att fotografera dramatiken ur fina vinklar. Ännu bättre blir det när gatsopningsmaskinen ger sig in i leken och borstar upp det som Göran blåser loss från kanterna av cykelstigen. Metodiskt arbetar de sig fram längs cykelstigen.

Vårstädningen börjar i mars

– När arbetet efter vintern sätter igång handlar det mycket om att få bort singel från gång- och cykelvägarna, plocka bort nedfallna grenar och gå över gräsmattorna med gräsklippare så att löven mals ner och göder gräsmattan. Vi underhåller också stolpar och lyktstolpar och byter väldigt många lampor.

Buskage klipps ner för trygghet och trafiksäkerhet

Inblick frågar när man börjar beskära. Det finns ju mängder av buskar och träd runtom i kommunen.

– Beskärning får vi faktiskt hålla på med hela vintern eftersom det är så mycket. Just nu röjer vi i stora buskage och skapar bättre sikt för trygghetens skull. Och häckarna måste hållas i rätt höjd och omfång för trafiksäkerheten.

Vi åker till Östergårdsskolan och tittar på arbetet som utförs intill den.

– Här ser du ett av buskagen som har beskurits kraftigt av trygghetsskäl. Och i Stadsparken går det ju numera att se från en sida till en annan. Vi röjer lite överallt. Det blev nästan fullt på återvinningen, men vi flisar också själva på plats. Flisen används som marktäckare i rabatterna.

Arbetar för biologisk mångfald

De stora grönområdena kräver mycket skötsel, speciellt gräsmattorna.

– Den här sommaren går vi över till nya metoder för att främja den biologiska mångfalden. Gräset ska inte klippas lika kort och vi kommer att så lite sommarblommor på gräsytorna.

Ängsblommorna på slänterna vid Skurups station är ett omtyckt inslag i centrala Skurup och det verkar som att vi kommer få se mer sådant?

– Ja. Vi sår sommarblommor på några refuger och på vissa ställen byter vi ut kullersten mot sedummatta.

Trädbeståndet utökas

– I år har vi än så länge planterat 180 träd – några i Munkaholmsdelen, några i Femmans område och en helt ny pilallé vid Sverigegatan på Saritslöv 3, berättar Göran.

Skinande nyrenoverade bänkar och stolar

Vi åker förbi Skurups kyrka och stannar till hos Danielle Lienau och Patrik Carlsson som skruvar fast två nyrenoverade trästolar i marken. Den uppmärksamme kanske har noterat att bänkarna är som nya runtom i kommunen.

– Det är vi som har jobbat med att slipa och lacka bänkar och stolar hela vintern – mest Danielle, säger Patrik medan han skruvar.

– Det är ju en hel del bänkar att fästa och många kommer fram till oss och tackar för att vi har gjort så fint. Det värmer, säger Danielle.

Engagerade invånare

Invånarna känner stort engagemang i sin närmiljö, vilket alla på Kommunteknik märker eftersom det är många som kommer fram och pratar.

– Det folk frågar mest om är området där de bor, jobb de vill få gjort. De berömmer oss ofta för ett bra jobb, säger Göran, Danielle och Patrik.

Delar gärna bilder av arbetet

Göran är flitig med att dela med sig av arbetet som Kommunteknik gör. Han publicerar ofta bilder på sitt eget Facebook-konto och i en Skurupsgrupp, till invånarnas stora förtjusning.

– Det är extra kul att dela med sig när det leder till att fler får syn på vad vi gör, säger Göran.

Vi hjälps åt att hålla det snyggt

Finns det något Göran skulle vilja att invånarna månar mer om i den offentliga miljön?

– De flesta hundägare är duktiga. Då är det ett större bekymmer med glasflaskor som inte slängs i papperskorgarna, säger Göran.

Fysiskt krävande arbete

Inblick frågar hur det är att jobba utomhus i alla väder, oftast med fysiskt arbete.

– Även om vi har maskiner så är det många maskiner man måste bära eller hålla i och det är mycket huksittande. Dessutom bär vi kanske mycket utöver det. Minst 10 000 steg brukar det bli på en arbetsdag, men ibland mindre om man sitter i en maskin.

Göran själv tränar tre gånger i veckan för att hålla kroppen i trim och slitaget i schack.

– Jag kör spinning, cirkelträning och yoga. Jag är också med på Vasaloppsspinningen på mitt gym. Då cyklar vi i fyra timmar, med vätskepaus och den obligatoriska blåbärssoppan!

Tre snabba med Göran Leander:

Vad är det bästa med jobbet på Kommunteknik?

– Att vara utomhus och att serva allmänheten.

Vad är det viktigaste för att göra ett bra jobb?

– Att man är serviceminded.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att arbeta med underhåll av offentlig miljö?

– Gillar man att jobba utomhus och vill ha ett allsidigt och serviceinriktat arbete, så är detta helt rätt. Det finns många olika arbetsområden. Det bästa är att komma in som säsongsanställd och visa framfötterna, sedan tar vi kanske det vidare därifrån.

 

Rapportera hål i gatan, trasiga skyltar, skräp med mera:

Fixa min gata

 

#Syntolkning

Göran Leander, anställd på Kommunteknik, är iförd gul-svarta varselkläder. Han lyfter ner en lövblåsare från flaket på en pickup och spänner på sig den med en ryggsäcksliknande sele. Han drar igång lövblåsaren och går åt höger i bild. Han går bort mot en gatsoparbil. 

 

Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg 

Torsdag 31 mars 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.