Två bibliotekarier tittar i en öppen ABC-bok. Bakom dem på väggen finns illustrationer av samma författare som till ABC-boken. Illustrationen som syns bäst är finurlig och glad, med fantasidjur, blommor och en port som till ett hyreshus.

Lekfull utställning med Rut och Knut på biblioteket

Den 16 juni kl. 14.00 invigs en lekutställning på Skurups bibliotek med teman ur Stina Wirséns bildvärld – författaren bakom figurerna Rut och Knut. Under två månader kan kommunens yngsta invånare gå in i miljöer och leka med det som finns i böckerna, som till exempel en fiskdisk, ett konditori, ett postkontor och en korvkiosk. Lekutställningen riktar sig till barn mellan 0 och 8 år. De allra yngsta är välkomna att ta ett bokstavsbad i ett kar med mjuka bokstäver!

 

– Vi vill främja lekfullhet och bokstavsglädje, säger bibliotekschef Maria Christensen.

När Skurups bibliotek tilldelades 75 000 kronor från den miljon av vinsten som Skurups sparbank årligen delar ut för att främja projekt inom tillväxt och utveckling blev pengarna en grundplåt till sommarens lekutställning, en utställning som produceras av Skurups bibliotek, med bibliotekarie Annci Gånvall i spetsen:

– Vi har ett mycket givande samarbete med författare Stina Wirsén, en snickare och den lokala textilkonstnären Nathalie V Zimmerman. Förutom miljöerna som vi bygger upp, kommer bebisar att kunna prova på att bokstavsbada med mjuka bokstäver i form av alfabetskuddar.

Pyssel och bokstavsjakt

Aktiviteter och pyssel kommer att hålla besökarna sysselsatta och kittla fantasin. I postkontoret kommer man att kunna pyssla, rita vykort och stämpla. Det kommer också att bli bokstavsjakt som i boken ”Läs med Lucia”.

Tar hänsyn till individuella variationer hos besökarna

I framtagandet av utställningen har Skurups bibliotek tittat speciellt på tillgängligheten för alla barn, med de individuella variationer som finns.

– Vi samarbetar med specialpedagoger för att möta behoven hos de barn som till exempel behöver ett lugnt hörn att varva ner i och vila sig från intryck. Det kommer också att finnas hörselskydd för utlåning, säger Annci Gånvall.

Miljöerna som skapas för utställningen kommer att dyka upp på andra ställen i kommunen när utställningstiden är över. 

Länktips 

Läs mer på bibliotekets sidor på skurup.se:  

https://skurup.se/bibliotek

Torsdag 4 maj 2023

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.