Näringslivsansvarig Sahand Kousha ler och tittar in i kameran. Husfasader i bakgrunden.

Lokala handlare fångar snabbt upp nya behov som berikar utbudet

I kölvattnet av de fina siffrorna för Skurups handelsplats knackar Inblick på hos näringslivsansvarig Sahand Kousha och frågar hur det rent konkret går till när handel och tjänster berikar ett växande samhälle och bidrar till framtidstron. 

Länk till nyheten om Skurups handelsplats hittar du efter artikeln.

– Att Skurups kommun som geografisk plats syns i media med Skurups handelsplats som ett exempel på lyckad lokal utveckling leder bland annat till att vi drar till oss uppmärksamhet från dem som letar efter sitt nästa boende. Skurups kommun är med i leken, kan man säga. Detta bekräftar mäklarna, säger Sahand Kousha.

Sticker ut med våra styrkor

Att Skurups kommun är ett valbart alternativ i Malmö-Lundregionens utbud av bostadsorter märks inte minst på huspriserna.

– Ja, och bland alla orter man väljer mellan som utflyttande från de större städerna sticker vi ut med våra styrkor. I Skurups kommun finns ju allt, oavsett vad man pratar om – bra pendling, närhet till naturen, stort serviceutbud, fina skolor… Men att synas med våra styrkor är viktigt även gentemot dem som redan valt Skurups kommun. För dem blir det ett kvitto på att de valt rätt, ett framtidssäkert val.

Dagens besökare är morgondagens invånare

Sahand Kousha pratar om olika sätt att skapa intresse för kommunen och visa upp den.

– Om man ser till det långa loppet så är ju handel och turism ett sätt att visa upp platsen och dess möjligheter. Under sommaren kommer det badgäster, seglare, hotellgäster… Det är många grupper av människor som rör sig här. Vi vet att många som flyttar hit först har varit besökare. Handelsplatsen är ytterligare ett sätt att visa att vi finns, att här finns ett utbud.

Alla ärenden på en plats

Inblick funderar på vad Sahand Kousha tycker om Skurupsbornas lojalitet gentemot lokala verksamheter, med både Malmö och Ystad nära. Han håller inte med om den utbredda uppfattningen att ortsborna sviker de lokala aktörerna utan väljer att göra en analys:

– Om man ser till en familj som bor här, vilka behov har de under en vecka? Vår lokala handel och service plockar fler och fler av de behoven, så att de står att finna lokalt. Handlarna har en fantastisk fingertoppskänsla för vad som behövs och ställer snabbt om. Ett exempel är att många butiker nu erbjuder paketutlämning till dem som handlar på nätet.

Sahand Kousha pratar om att behoven behöver växa över ett visst tröskelvärde för att bli tillräckligt attraktiva för handlarna att erbjuda i sin butik. Och behoven förändras över tid:

– Vem trodde för tio–femton år sedan att man skulle åka till en handelsplats för att äta lunch? Idag är det vanligt att restauranger etablerar sig i handelsområden.

Vinsterna ger effekt lokalt

För familjen som samlar sina behov och gör alla ärenden vid ett tillfälle blir det inte dyrare, man skaffar saker i närområdet och vinsterna hamnar lokalt.

– Som en följd av vinsterna kommer behovet att utöka personalstyrkan. Fler arbetstillfällen ger större framtidstro och en positivitet som smittar av sig och gör att fler satsar.  Näringslivsenheten tar gärna emot företagare som behöver ett bollplank och stöttning i att utveckla idéerna till nya verksamheter.  

Framtidens service gör hembesök

Vad blir då nästa stora behov? Inblick ber Sahand spekulera.

– Vi är väldigt glada för våra äldre invånare och vill att de ska kunna bo kvar i sin egen bostad så länge som möjligt. Kan man då erbjuda hemkörning av varor till Skurupsborna och få ekonomi i det skulle det definitivt kunna vara en bra idé tror jag. Vi lever längre och längre. Det kommer en dag då man drar sig för att köra bil, man kanske har problem med synen, motoriken eller balansen… Där tror jag det finns möjligheter, både för företagare och för de äldre som då kan ha kvar sin välkända vardag så länge som möjligt.

 

I Skurups kommuns nyhetsrum på skurup.se kan du läsa om besökstillströmningen till Skurups handelsplats: www.skurup.se/pressrum

Näringslivsenhetens sidor på skurup.se: www.skurup.se/arbete-naringsliv


Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Torsdag 3 februari 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.