Fyrverkerier

Lokala ordningsföreskrifter - så funkar det!

Kommunfullmäktige har klubbat igenom en del ändringar i de lokala ordningsföreskrifterna. Ändringarna gäller bland annat insamling av pengar, var man måste hålla hunden kopplad och bestämmelser angående fyrverkerier.

Följ länken och läs exakt vilka ändringar som skett i de lokala ordningsföreskrifterna.
 

Inblick ställer nyfikna frågor till Skurups kommuns kanslichef Christian Björkqvist, som ger oss en bakgrund till ordningsföreskrifterna.

Vad är en lokal ordningsföreskrift?

- Det är ett komplement till de allmänna bestämmelser som finns i ordningslagen, som gäller för alla kommuner. De lokala ordningsföreskrifterna kan man säga är ett lokalt tillägg.

Hur ofta revideras de lokala ordningsföreskrifterna?

- Det är vanligt att de revideras en gång per mandatperiod. Den här gången föranleddes revideringen av en motion om att ett tiggeriförbud skulle läggas till. I och med det började vi se över behovet av revideringar.

Vem kontrollerar en ny eller ändrad ordningsföreskrift?

- Länsstyrelsen har möjlighet att upphäva en ordningsföreskrift. Det kan handla om att en ordningsföreskrift är för begränsande i förhållande till vad Länsstyrelsen bedömer är lämpligt. Det är en avvägning man måste göra. Förloppet går till så att en kommun skickar in sina föreskrifter. Länsstyrelsen har då en viss tid på sig för upphävning. Efter det kan kommunen – om den så önskar – överklaga till förvaltningsrätten.

Om medborgarna eller företagen inte följer en ordningsföreskrift – vad blir konsekvensen?

- Det är polisens uppgift att se till att ordningsföreskrifterna följs. Om de inte följs utfärdar polisen böter.

Finns det något ramverk för hur lokala ordningsföreskrifter brukar se ut?

- När möjligheten kom så satte Sveriges kommuner och regioner upp ett förslag på hur lokala ordningsföreskrifter kan se ut. Alla Sveriges kommuner följde detta och har haft det som en grund. 

 

Text: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Torsdag 3 september 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.