Mat med årstiderna som röd tråd

Konceptet Säsongsmat föddes ur ren matglädje. Under tiden som Skurups kommuns nya plan för mat och måltider arbetades fram växte en röd tråd sig allt starkare i vad kommunens olika kök erbjuder. Nu står även vilt på menyn!

- Skurups kommuns kök provar att servera viltkött i förskolorna, skolorna och i äldreomsorgen, berättar måltidschef Anna-Lena Svensson. Köttet kommer från vildsvin, kronhjort och älg. Fördelarna med detta är att vilt är ett hållbart alternativ, som bidrar till att hålla den ökande viltstammen på en bra nivå.

Säsongsmat och temaveckor

Vad innebär säsongsmat?

- Som ett exempel kan jag berätta att vi i augusti och september fokuserade på det nyskördade, allt från sädesslag och raps till äpplen,  berättar måltidschef Anna-Lena Svensson.  Oktober månad bjuder på pumpa, skogssvamp, lingon och viltkött. I slutet på november och början på december kommer vi till rotfrukter, brysselkål, grönkål och liknande.

En viktig del i att fokusera på närodlat och jobba årstidsrelaterat är att sprida kunskap om kost och lokala råvaror till matgästerna.

- Vi jobbar med olika typer av informationsmaterial - sätter upp affischer i matsalarna om säsongsmat och berättar om den röda tråden i måltiden. Vi sätter också upp bordsinformation och delar med oss av kloka kunskaper om maten och frågeställningar som väcker  intresse och diskussioner kring måltiden och maten, berättar måltidsutvecklare Jenny Kaluza Jonasson.

- Vi tänker ”Från jord till bord” säger Jenny Kaluza Jonasson. I det tänkesättet blir det naturligt att genomföra en röd tråd och att tänka säsongsrelaterat.

Mer vegetabilier

- Vi ökar andelen växtbaserad mat i måltiderna. Att använda mer till exempel rotfrukter ger mer smak och must i måltiderna och all personal ska genomgå utbildning i att använda och tillaga mat med baljväxter.  Det växtbaserade är en naturlig del i matlagningen, säger måltidschef Anna-Lena Svensson. Vi har även börjat servera havreris som är producerat i Sverige och är ett hållbart alternativ i jämförelse med ris och som dessutom är naturligt fritt från arsenik.


Temaveckorna bjuder framöver på:

  • Viltserveringar i oktober. Då serveras det fyra måltider med allt från skogssvamp till lingon och viltkött.
  • Skånevecka i november då man serverar traditionsenliga skånska maträtter såsom kalops, äggakaga, ärtsoppa, torsk med senapssås med mera.
  • Önskevecka. Under denna vecka är det ingen fast matsedel utan varje skola har sin matsedel efter att eleverna röstat fram olika maträtter

 

Följ länken för att läsa mer om skolmåltiderna. 

Följ länken för att läsa planen för mat och måltider.  


Text och film: Annika Dacke, kommunikationsstrateg 

Torsdag 1 oktober 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.