Nu cyklar vi säkrare till Svaneholm

Den nya gång- och cykelvägen som förbinder Svaneholm med Skurups tätort invigdes den 1 juni. En efterlängtad sommarpresent till invånare, turister och skolklasser som gärna utforskar en av Skurups kommuns vackraste platser och dess unika historia.

Vägen skapar en förbindelse mellan Bräknehusskogen och Svaneholm, men du kan också lätt ta dig mellan Skurups handelsplats och slottsområdet.

Målet är att knyta an till Sydkustleden

Corfitz Nelsson är infrastrukturstrateg på Skurups kommun:

– Gång- och cykelvägen är mycket efterlängtad, vi har haft ärenden och medborgarförslag om den i tio års tid. För Skurup som bostadsort känns det naturligtvis fantastiskt att vi kan konstatera att vi kommer ett steg närmare att ha knutit ihop Svaneholmsområdet med Sydkustleden, som målet är i den regionala cykelvägsplanen för 2024–2026.

Ökad attraktivitet och fler evenemang

Nicklas Olsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsberedningen:

– Det är en viktig händelse att vi nu fört ihop centralorten med Svaneholm för cyklisterna. Det är unikt att ha ett så stort och speciellt rekreationsområde, med motionsspår, utegym och evenemangen som är kopplade till slottet, så vi vet att Skurupsborna verkligen kommer att ha nytta av cykelvägen. Och det ökar självklart attraktionen för cykelturisterna.

I och med att det blir mer trafiksäkert att ta sig till slottet hoppas vi att det kommer att äga rum ännu fler arrangemang på Svaneholm.

Säkert och bra för skolklasser

Bertil Nilsson, ordförande i Svaneholms slotts andelsförening:

– Cykelvägen skapar många nya möjligheter för Svaneholm. Den är inte bara efterlängtad utan också synnerligen välplanerad, i och med att den knyter ihop Svaneholmsområdet med Bräknehusskogen. Cykelvägen är också del i en sträcka som löper längs med hela västra sidan av Skurup, ner till Sydkustleden, även om vissa delar av den sträckan inte är cykelväg.

Speciellt för skolklasserna är cykelvägen en fantastisk möjlighet att på ett säkert sätt ta sig till Svaneholm.

I framtiden skulle man ju önska sig att kunna erbjuda möjligheten att hoppa av tåget vid stationen, enkelt hyra en cykel och trampa ut till slottsområdet. Det hade varit fint!
 

Följ länken och titta i Skurups kommuns cykelplan

Följ länken och titta i cykelvägsplan för Skåne

 

Text: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Film: Leif Rahnasto, digital kommunikatör

Torsdag 4 juni 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.