Rydsgårdsskolan – välkommet flaggskepp med folkbibliotek

När Rydsgårdsskolan öppnar höstterminen 2022 är det inte bara Rydsgårds elever som kommer att vara stolta över sin fina skola – byggnaden rymmer också ett folkbibliotek och ses som en sammanhållande faktor i den vackra byn som spås bli nästa heta plats för inflyttning. 

Följ länken för att läsa mer om Rydsgårds nya skola på skurup.se

#Syntolkning av bildspelet hittar du längst ner på sidan.

Inblick möter rektor Carolina Thornström som i dagarna har tagit emot skisser från inredningsarkitekten. Tyvärr är skisserna i ett för tidigt skede för att vi ska kunna visa något men håll ögonen på Inblick, vi återkommer!

När Carolina Thornström tillträdde som rektor 2018 var planerna mer att bygga till och renovera, men det ena ledde till det andra och politikerna tyckte det var bättre att satsa på ett nybygge. Man ville planera inför framtiden och den ökande inflyttningen som vi nu ser.

– Vi blev så glada, en fantastisk möjlighet, berättar en förtjust Carolina Thornström. Jag har alltid jobbat i skolan och då vänjer man sig vid gamla lokaler med lite skruttiga möbler, man blir inte bortskämd. Att få vara med om ett skolbygge under sitt yrkesliv är helt fantastiskt!

Carolina berättar om förhoppningarna, som inte har kommit på skam under resans gång. Den nya skolan kommer att leverera:

– Det känns fint att allt kommer vara på plats; akustik, ventilation och modern teknik bidrar till att den fysiska lärmiljön håller en hög standard.

Vad tar ni med er från Hallenborgskolan, förutom en del älskade saker ur inredningen?

– Det där är något som vi funderar på. Vi flyttar till nya lokaler som vi alla ser fram emot, men hur ska vi flytta med vår gemenskap och stämning, vårt sätt att arbeta, som vi trivs så bra med? Vad innebär det att något ”sitter i väggarna” och kommer det att bli detsamma i en ny miljö? Just nu är skolan tom. Men vi fyller den!

Hur stor roll spelar byggnaden för trivseln och gemenskapen?

– En skola är ett hus, kan man ju säga. Utbildning är det vi stoppar in i huset och det är vad vi människor bidrar med som bygger upp stämningen, gemenskapen. Vi har de bästa förutsättningar, för det är ju VI som flyttar in! Medarbetare och elever. Alla vi kommer ju från samma ställe. Här handlar det inte om att vi kommer från många olika håll och ska hitta ett gemensamt sätt att vara.

Klassrummen, då? Vad betyder det för undervisningen att vara i nybyggd miljö?

– Klassrummen stöttar oss i undervisningen. Till varje klassrum hör ett grupprum, vilket är väldigt fint. Och vi är väldigt glada för utrymmena för de estetisk-praktiska ämnena. Rummen för musik, slöjd, hemkunskap och bild ligger samlade på bottenvåningen. Dessa är viktiga utrymmen för eleverna när de ska omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiska uttryck. Det gör man framför allt i de natur- och samhällsorienterande ämnena.

Hur tror du att arbetssättet kommer att förändras med de nya lokalerna?

– Vi är en ganska traditionell skola, på så sätt att vi låter en klass ha en lärare den största delen av tiden. Vi tycker att våra låg- och mellanstadieelever mår bra av att inte gå mellan olika lärare och klassrum i olika ämnen. Det är ett traditionellt arbetssätt på det viset, men också ett sätt som skapar trygghet för barnen. Och det arbetssättet kommer vi att behålla. Det är en trygghet som innebär en frihet att variera undervisningen enligt hur stämningen är för dagen i gruppen.

Skolan rymmer ett folkbibliotek. Vad betyder det för en skola att ha ett bibliotek?

– Biblioteket är Rydsgårdsskolans hjärta och stolthet. Det är också det första man ser när man närmar sig skolbyggnaden och i och med att det är ett folkbibliotek kommer det att bidra till att det är liv och rörelse där även på kvällarna.

Vi har personal som är igång och pluggar till skolbibliotekarie, så det biblioteket är mycket betydelsefullt för skolan. Ett folkbibliotek har som sitt uppdrag att främja läslusten och vi ser mycket fram emot hur vi ska samarbeta med bibliotekarierna.

Hur kan ett sådant samarbete se ut?

– En skolbibliotekarie arbetar i klassrummet tillsammans med läraren. I låg- och mellanstadiet handlar det mycket om att jobba med läsförståelse, prata om olika sorters texter, genrer och hitta lässtrategier för att kunna ta till sig innehållet. Skolbibliotekarien kan också hjälpa elever att komma vidare om de har skrivkramp eller skrivångest. Bibliotekarien är också kunnig i det som vi kallar det multimodala, det vill säga hur man kan göra saker på mer än ett sätt. Den som har bekymmer med att skriva kan redogöra för någonting exempelvis genom att göra ett manus och tala in det.

#Syntolkning av bildspelet

Bild 1 och 2: Bild av skolan utifrån. En högre byggnad och en lägre, som sitter ihop. De är i olika nyanser av sandfärgat tegel. Många fönster. Den omgivande marken är fortfarande en byggplats, med naken jord, spår efter traktordäck och inga planteringar.

Bild 3: En tredelad bild. Bild 1 visar en hantverkare i svarta kläder som arbetar med vita kablar. Bild 2 visar en korridor utan inredning. Den är i halvmörker och längst bort ser man ljuset komma in, som i änden av en tunnel. Bild 3 visar en hantverkare i självlysande gula kläder på en stege. Han jobbar också med kablar. 

Bild 4: Ett ljust rum utan inredning. Tre köksskåp ungefär i mitten av rummet. Vita. En träram till ett fönster eller en låda står i förgrunden. 

Bild 5: Ett ljust rum med en ljust turkos vägg längst bort. Ljusgråa köksskåp.

Bild 6: Ett fönster indelat i rutor som kantas av svarta ramar. Genom fönstret syns vacker utsikt över odlingslandskapet.

Bild 7: En hand håller upp en mobiltelefon i liggande läge. På mobilens bildyta, som man förstår är i kameraläge, ser man en del av en lekplats. 

Bild 8: Lekplatsen som mobiltelefonen visade. Lekredskapen är i omålat trä. En gungställning och en klätterställning och lite annan klätterutrustning. 

 

 

 


Text: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Foto: Leif Liam Rahnasto, digital kommunikatör

Torsdag 3 mars 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.