Så bygger vi det moderna LSS-boendet

I fastigheten Bengt på Tegelgatan i Skurup byggs det just nu tio lägenheter avsedda för ungdomar som flyttar hemifrån till sitt första egna boende. Inblick pratar med LSS-chef Lena Parkhagen och Håkan Ödahl, projektledare hos fastighetsägaren Skurupshem. 

Följ länken för att läsa mer om LSS-verksamheten på skurup.se 

#Syntolkning nedanför artikeln
 

Håkan Ödahl visar en kort film där vi visas runt i den 45 kvadratmeter stora lägenheten, med tillgång till gemensamt allrum. Det ser ljust, luftigt och trevligt ut. Lägenheten på filmen visas inredd.

– Den här filmen visar vi för ungdomarna, säger Lena Parkhagen. Då kan var och en börja fundera på hur den vill ha det i sin lägenhet. Sedan börjar trafiken till Ikea! skojar hon. Många av ungdomarna som ska flytta till egen lägenhet tar ett stort och efterlängtat steg. Då är det viktigt att man får tid på sig att låta det sjunka in och att man får titta in många gånger i sin lägenhet. Där är filmen till stor hjälp.

Film är ett vanligt sätt att visa nybyggda lägenheter

LSS-lägenheterna ska ligga i markplan. Övriga lägenheter i byggnaden ingår i ett trygghetsboende för personer över 70 år. Håkan Ödahl betonar att det vanliga tillvägagångssättet när man bygger nya lägenheter och har spekulanter som vill flytta in, är att man visar en film.

– Det är inte alltid möjligt att släppa in alla spekulanter på flera visningar per lägenhet. Då hjälper filmen till att skapa en bild av hur det ser ut när det är möblerat.

Hårt tryck på LSS-bostäder

– Vi behöver förbereda oss inför framtida behov, säger Lena Parkhagen. I ett växande Skurup ökar också behovet av LSS-bostäder.

Egen lägenhet – gemensamma utrymmen

I lägenheterna som byggs i fastigheten Bengt har varje ung person en fullt utrustad lägenhet med öppen planlösning och tillgång till ett gemensamt allrum.

– Ungdomarna ställer helt andra krav på oss idag, säger Lena. Det räcker inte att vi bakar en kaka på torsdagen och går på en match på helgen. Alla ska kunna ägna sig åt det som just de är intresserade av och det är personalens uppgift att hänga med på det, göra det möjligt.

Att bygga för tillgänglighet

När vi bygger för tillgänglighet handlar det om mer än att rullstolen ska kunna komma in i badrummet. De flesta på ett LSS-boende är inte rullstolsburna. Men det är ofta viktigt för en hyresgäst i LSS-boende att ha överblick över rummet. Därför är det öppen planlösning.

– Vi hade ritat in en sovalkov men fick ta bort mellanväggen, berättar Håkan Ödahl.

Någonting annat som kan vara viktigt är att synintrycken är lugna i de gemensamma utrymmena.

– I sin egen lägenhet inreder såklart hyresgästen som den själv trivs med, säger Lena.

Nya lärdomar

Fastigheten Bengt är Håkan Ödahls första uppdrag som projektledare för en byggnation av ett LSS-boende.

– Jag lär mig mycket på vägen. Arkitekten har tidigare ritat LSS-boenden. Det viktigaste jag har lärt mig är om de gemensamma utrymmena. Hur viktigt det är att de finns för att man ska kunna välja att vara tillsammans med andra när man vill det.

– Att det ska finnas ett gemensamt utrymme är lagstadgat, säger Lena. De tio lägenheterna är fördelade på två verksamheter med var sitt gemensamma utrymme och personal. Var och en av våra hyresgäster utformar hur dagarna ser ut och vad vi ska hitta på. Vissa trivs med att vara i grupp, andra gör saker på egen hand med stöd från oss.


Fakta: Bostad med särskild service enligt LSS

  • För att flytta in på LSS-boende krävs ett boendebeslut enligt LSS.
  • Individen har rätt till omvårdnad, omsorg och individuellt anpassade fritidsaktiviteter utifrån goda levnadsvillkor.
  • Bostäderna har ett hyrestak.

Följ länken för att läsa om LSS, stöd och service

#Syntolkning av filmen:

Först befinner vi oss utanför entrédörren till en lägenhet. Fasaden är grå och dörren är öppen.

Kameravinkeln får oss att uppleva det som att det är vi som går in i lägenheten och tittar oss omkring. 

Först är vi i en ljus hall. På höger sida finns det garderobsdörrar, som längs väggen går över i köksskåp, ugn, spis och så vidare, allteftersom vi kommer längre in i lägenheten. Köksluckorna är i en mjuk ljusgrå nyans, vitvarorna är vita. 

Från köksdelen blickar vi ut över sovrumshörnan, matrummet och vardagsrummet, allt i öppen planlösning. Väggarna är ljusa och lägenheten visas möblerad. Möblerna är i enkla skandinaviska former, med en kombination av vitt och trä. Svart som accentfärg. 

Det står en grå soffa i rummet och i vardagsrumsdelen ligger det en svartvitmönstrad matta med effektfullt diagonalt mönster. Här och där står det gröna växter. 

I närheten av sovrumsdelen står en dörr öppen till ett stort allrum som är gemensamt för fem lägenheter.

Vi får titta in i badrummet som är stort, med utrymme för rullstol. I badrummet står tvättmaskinen.

 

Text: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Film: Skurupshem

 

Torsdag 31 mars 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.