MItt i bild ser vi Sahand Kousha från midjan upp. Han har mörkt hår och en ljusrosa skjorta. Bakom honom ser vi Stora torggatan i Skurup, med dess fasader med butiker och andra verksamheter.

Sahand Kousha brinner för mötet med företagaren

Samma dag som Sahand Kousha blev erbjuden tjänsten som näringslivsansvarig i Skurups kommun fattade han beslutet att flytta till hus i Skurup, från sin lägenhet i centrala Helsingborg.

- Det var ganska enkelt, faktiskt, säger Sahand när Inblicks utsända förvånat frågar om det inte blev en stor omställning. Jag bodde mitt i stan med nära till havet, men så fort det var vackert väder ökade trafikbullret på min gata och det förtog glädjen med balkongen och läget. Många faktorer spelade in och jag hade under en tid velat prova något nytt.

Sahand berättar om minnen av Skurupsbygden från motorcykelturer för runt tio år sedan.

- Jag mindes det vackra, genuint skånska landskapet med öppna böljande fält och underbar natur.

Gick på känslan

Varför blev just Skurup den nya arbetsplatsen?

- Det var en känsla jag fick. Jag hade turen att bli intervjuad av många olika arbetsgivare i hela landet och insåg att jag hade valmöjlighet. Det var ett medvetet beslut att prova ett nytt hörn av Skåne och lära mig allt om det!

Företagande med modersmjölken

Sahand är i grunden civilekonom och född och uppväxt i en företagarfamilj i norra Skåne.

- Företagandet var ständigt närvarande i vardagen och jag arbetade också i familjeföretaget som ung. Jag har sett företagandets utmaningar från insidan. Det jag vill i min roll som näringslivsansvarig är att arbeta nära företagen, att möta personerna i verksamheterna och veta vad som driver dem, vilka utmaningar de har och hur vi tillsammans kan skapa bästa möjliga förutsättningar.

Kommer närmast från Perstorp

Efter arbete på Arbetsförmedlingen erbjöds Sahand en tjänst i Perstorps kommun som arbetsmarknadsansvarig och så småningom ansvarig för både arbetsmarknad och näringsliv.

- Perstorp är en intressant plats ur näringslivssynvinkel. Det är Skånes minsta kommun men har ett antal nationellt sett stora företag, som i stort sett är självgående och inte primärt ”behöver” ha kontakt med mig som näringslivsansvarig. Deras intresse kanske handlar mer om infrastruktur och tomtpriser. I mitt arbete i Perstorp hade jag därför desto mer kontakt med de mindre företagen.

Skurupsföretagens hjärtan bankar lokalt

I Skurups kommun finns det tre gånger så många företag som i Perstorp. Majoriteten av företagen i Skurup har fem eller färre anställda.

- Här har jag redan efter en månad märkt att man som företagare i Skurup känner lite extra för platsen, det lokala engagemanget är enormt, säger Sahand. Jag kommer ju hit mitt under en pandemi och märker ändå att lusten att mötas, att lösa frågor tillsammans verkligen binder ihop företagarna och skapar en anda. 

Näringslivets utveckling ett gemensamt arbete

Sahands uppdrag som näringslivsansvarig i Skurups kommun är att främja näringslivsutvecklingen, att arbeta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för företagande.

- I Skurups kommun står näringslivsfrågorna högt upp på agendan. Näringslivsutveckling är ett gemensamt arbete, något vi gör tillsammans – politiker, tjänstemän och företag. Allra bäst blir det när vi också krokar arm med andra aktörer, som fastighetsägare, föreningar, skolan, övriga i regionen…

Det viktigaste vi kan göra i en kommun av Skurups storlek är att mötas på riktigt. Då bygger vi gemenskap och förtroende. Det är en glädje att åka ut på alla de företagsbesök jag har planerade. Vi genomför företagsbesöken helt enligt de rådande reglerna för att begränsa smittspridning. Så länge pandemin får bestämma är det så jag möter enskilda företagare utanför de digitala verktygen.

Driver du företag? Sahand Kousha vill gärna att du hör av dig!

Kontakt:

sahand.kousha@skurup.se
0411-53 64 16

Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Torsdag 6 maj 2021

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.