Två bibliotekarier står mot grön bakgrund med massor av barnböcker i famnen. Barnböckerna är vända med framsidan mot betraktaren. Endast bibliotekariernas ögon och pannor sticker upp bakom böckerna.

Stor satsning på läsning och lyssnarglädje för de yngsta på biblioteken

Under hösten kommer biblioteken att arbeta extra aktivt med sagostunder för barn. Det kommer att bjudas på sagostunder i olika former och för flera målgrupper, och de kommer att ges både av bibliotekets personal och inbokade externa aktörer. Allt för att locka till läsning och lyssnarglädje. 

Läs mer om evenemangen på skurup.se/bibliotek
 

– Vi ser detta som en naturlig fortsättning på sommarens lekutställning som utgår från Stina Wirséns bilderboksvärld. Under hösten kommer vi fortsätta att jobba med läslust och läsfrämjande för barn och unga och skapa en mötesplats där alla kan mötas genom sagans värld, säger bibliotekschef Maria Christensen. Gemensamt för sagostunderna är att det alltid kommer att finnas material att arbeta vidare med, sagan tar alltså inte slut även om vi säger snipp, snapp, snut.  

Högläsning främjar språkutvecklingen

Kulturrådet står bakom satsningen Läsfrämjandelyftet som innefattar alla Sveriges bibliotek. Personalen utbildas med hjälp av litteraturpedagog och på Skurups bibliotek har man börjat arbeta med tecken som stöd (TAKK) för att tillmötesgå målgruppen barn med speciella behov.

– Högläsning kan man börja med redan vid späd ålder och det främjar språkutvecklingen hos de allra minsta. Exempelvis har vi sagostunder för barn som kommer till oss via barnhälsovården, berättar Maria Christensen.

Hon menar att även vuxna mår bra av att lyssna till högläsning.

– Högläsningen blir en stillsam stund, då ordförrådet utvecklas och vi får inblick i andra världar och lär oss om andra perspektiv än vårt eget.

Detta händer på kommunens bibliotek

  • Fredagsmys. Vi fortsätter med våra populära fredagsmys där sagostunden står i fokus. Fredagsmyset riktar sig till hela familjen och mellan sagostunderna bjuds det på enklare pyssel och fika.
  • Lässtund. Högläsning från en ny bok eller favorit.
  • 23/9 Bland drakar och dragqueens. Under sagostunden blir det både klassiska och nya sagor. Med inspiration från barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter används sång för att öva på siffror och bokstäver. Bland drakar och dragqueens har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris (samma pris som Elisefreds förskola i Skurup fått).
  • 7/10 Skurups gatufest. Firandet på biblioteket inleds med en bondesagostund.
  • V 43 Nallevecka. Vi firar internationella nalledagen hela veckan med sagostunder där förskolorna kommer att bjudas in. Veckan kommer att avslutas med ett fredagsmys och gosedjursövernattning som är öppen för hela familjen.
  • V 46 Kura gryning. Morgonsagostunder med fokus på nordisk litteratur under Nordiska litteraturveckan.

På gång men inte inbokat datum än:

  • Barnföreställningar med rytmikpedagogen Karin Holmström utifrån valda barnböcker.
  • Yrkessagostunder där vi får besök av personer med olika yrken: bonde, polis, kommunteknik, folktandvård…
  • Lässtund med läshund.
  • Adventskalender. Under december månad öppnar vi ett bilderbokspaket varje dag och har sagostund med den bok som finns i paketet. 

Läs mer om evenemangen på skurup.se/bibliotek 

Vidare läsning  

Följ länken för mer information om Läsfrämjandelyftet

Torsdag 31 augusti 2023

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.