Tonårsförälder i Skurup – du kan göra skillnad!

Snart är det dags för årets skolavslutning – naturligtvis vill vi alla att kommunens ungdomar ska få en härlig skolavslutning, som de senare i livet kan se tillbaka på med glädje och stolthet. Skurups kommun arbetar förebyggande genom att anordna drogfria aktiviteter på skolavslutningskvällen den 12 juni.

– Föräldrar, kommunen och polisen har varit duktiga på att samverka för en lugn skolavslutning i flera år och det är en tradition vi ska bevara, säger drogförebyggande samordnare Owe Rindstrand.

Drogfria aktiviteter

Här i Skurups kommun arbetar vi förebyggande genom att anordna drogfria aktiviteter på skolavslutningskvällen den 12 juni. Vi ser gärna att din ungdom kommer till våra aktiviteter och att du som förälder också finns med ute på kvällen.

Välkommen till Summerstart 12/6, du som är mellan 13 och 20 år

Summerstart med fritidsgårdarna: Kom och ha en grym sommarkväll med oss på Gummifabriken!
Aktiviteter: Bungyrun, wreckingball, mekanisk tjur, boomfight.
Vi bjuder på grillat under kvällen.

Ålder: 13-20år

Tid: 17:00-22:00

Plats: Västergatan 44 

Övrig info: För att kunna delta måste du ha biljett. Den hämtas på Gummifabriken. Vi kommer förhålla oss till max 40 ungdomar samtidigt och att vi håller avstånd. Självklart kommer vi att vara utomhus! Först till kvarn gäller på biljetterna eftersom det är begränsat med platser.

Kontakt eller frågor: Fritidsgårdarna 0411-53 60 28.

Se alla sommarlovsaktiviteter: https://www.skurup.se/lovaktiviteter

Positivt minne för livet

I Skurups kommun arbetar vi för att skolavslutningen ska ge alla våra ungdomar ett positivt minne för livet och vi önskar att just din ungdom kommer att delta i detta festliga arrangemang!

 

Samverkan för ökad trygghet

Personal från skola, fritid, socialtjänst och i år även kommunens trygghetsvärdar kommer tillsammans med polisen att finnas till hands för våra ungdomar. Även nattvandrarna är ute och vandrar för våra barns trygghet. 

Följ länken för att läsa mer om kommunens trygghetsvärdar.

Alkohol kan få unga att göra mindre kloka val 

Vi vet att det finns risk för att många tonåringar dricker alkohol vid skolavslutningen. Vi vet också att många ungdomar då dricker alkohol för första gången och att det ibland går riktigt illa, då de lätt tappar kontrollen när de är onyktra.

Du som förälder är en viktig förebild

Forskning visar att föräldrar är viktiga förebilder som i hög grad påverkar sina barns alkoholdebut och konsumtionsvanor.

Senare alkoholdebut ger färre problem

De föräldrar som INTE bjuder på alkohol hemma, som INTE köper ut och som säger NEJ till att deras tonåringar dricker alkohol före 18 års ålder bidrar till en senare alkoholdebut, att de dricker mindre mängd och får färre problem kopplade till alkohol.

Prata med din tonåring

Passa på att prata lite extra med din tonåring inför skolavslutningen!

Viktigt med gemensamma gränser kring alkohol

Tala också med andra föräldrar i skolan eller inom idrottsföreningen om hur viktigt det är att skapa gemensamma gränser kring alkohol för tonåringar. 

Skurups kommunpolis: ”Var vaksam på din tonårings beteende”

– Tonårsföräldrar måste vara vaksamma på sina ungdomars beteende, kamratkrets och var deras ungdomar är. Mindre kontroll/uppmärksamhet från vuxna kan leda till att de unga utsätter sig för risker de inte är medvetna eller kunniga om, säger kommunpolis Mikael Svensson.

Sluta inte att bry dig

Sluta inte att bry dig om eller att engagera dig om var din ungdom är, vem de umgås med och vid vilka tider de är ute. De behöver oftare än vuxna påminnelse om den situation vi befinner oss i med pandemi, smittorisker och riskfyllt beteende.

Fakta och tips, som du kan ha nytta av när det handlar om föräldrarollen, tonåringar och alkohol, hittar du på www.tänkom.nu och på www.tonårsparlören.se.

Här hittar du information om hur du som förälder kan prata om coronaviruset med ditt barn eller ungdom

Torsdag 4 juni 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.