70 ungdomar provade på arbetslivet under sommaren
Offentlig sektor står för 1,6 miljoner arbetstillfällen och kompetensbehoven ökar. Under den gångna sommaren har Skurups kommun erbjudit ungdomar som har gått ut årskurs åtta, upp tills att man har gått ut tvåan på gymnasiet möjlighet att prova på arbetslivet under några veckor, tjäna pengar och få inblick i någon av alla de verksamheter som finns i en kommun.
När Skurups kommun erbjuder de unga möjligheten att prova hur det är att arbeta i någon av de många verksamheter som finns i en kommun vinner alla på konceptet. För en del blir sommarjobbet första steget in i en framtida utbildning och karriär.
I år har 70 ungdomar arbetet med olika saker inom:
- förskola
- fritidshem
- friluftsbadet
- kommunteknik
- lokalvård
- äldreomsorg
- bibliotek.
På Friluftsbadet i Skurup träffade vi Ludvig, Willmer, Gustav och Alva som jobbat med olika saker under sommarveckorna, och var nöjda trots vädrets makter den senaste tiden. Stort tack till alla feriearbetare för ert fina arbete – ni har gjort en värdefull insats!
Driva eget som sommarjobb
De av ungdomarna som var i gymnasieåldern erbjöds möjlighet att ansöka till projektet Ferieentreprenör – testa sin affärsidé, träffa verksamma företagare och lära sig hur det är att driva företag, i samarbetet med Skurups sparbank och Nyföretagarcentrum Öresund. Perioden avslutades med ett ”Draknäste” där ungdomarna fick sätta sina idéer på prov inför en jury som korade en vinnare.
Extra medel för att anställa ungdomar
Speciellt för i år är att Skurups kommun tilldelades medel för statligt finansierade kommunala ungdomsjobb, som skapar fler värdefulla arbetsmöjligheter för ungdomar.
Bidraget används till jobb för unga som har avslutat sin gymnasieutbildning 2022 eller kommer att avsluta den 2023 och kan användas för insatser som genomförs 1 juni – 31 december.
Hela poängen med att en kommun erbjuder ungdomar arbete under en period är att man i tidig ålder ska få prova på spännande jobb inom kommunen och få bekanta sig med det stora utbud av tjänster som finns i den kommunala organisationen. Kanske kan det bli ett värdefullt tillskott till funderingarna inför gymnasievalet eller till framtidsplanerna efter gymnasiet.
Ferieentreprenörer presenterade affärsidéer för affärsdrakarna
Den 7 juli på Skurups sparbanks mötesplats dallrade luften av spänning och förväntan, när ungdomar i gymnasieåldern presenterade enskilt och i grupp de affärsidéer som de arbetat med i tre veckor.
Tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund gavs ungdomarna möjlighet att lära sig hur man utvecklar ett företag. De arbetade på sina affärsidéer tillsammans med handledare och företagare Åsa Trulsson, samtidigt som företagare har kommit och delat med sig av sina erfarenheter.
Startkapitalet på 6 000 kr för varje deltagare i Ferieentreprenörerna finansierades av Skurups sparbank, vars medarbetare, biträdande affärschef Caroline Stenbeck satt med i juryn som skulle bedöma idéerna.
Den ena efter den andra presenterade – en kavalkad som förenade beskrivningar i bild, text och form med detaljerade redogörelser för konkurrentanalys, framtidsprognoser och beräknad vinst.
Juryn bestod förutom Skurups sparbanks Caroline Stenbeck av Åsa Ekblad (M), entreprenör, Jonas Karlsson (S), ordförande i Nattvandrarna och Folkets hus, Niklas Sjöberg (SD), f d kommunstyrelseordförande.
Efter juryns överläggning framhöll Åsa Ekblad (M) å juryns vägnar hur imponerande det hade varit att ta del av ungdomarnas framställningar och varje affärsidé lyftes fram och kommenterades.
Vinnaren i årets Draknäste blev Nove Nilsson, med idén Bolur – tröjor som säljs till förmån för de utrotningshotade gorillorna, i samarbete med WWF. Nove hyllades med blommor och ett honorar på 500 kr.
- Stort grattis och lycka till, Nove! Hur fick du idén?
- Man kan säga att jag designade det jag själv ville ha och tänkte att det nog finns efterfrågan på den här produkten. Att samarbeta med WWF gör att det finns ett plus med att köpa tröjorna och man gör något bra för djuren. Det är min syster som har designat gorillan på tröjan. Jag kan tänka mig att göra fler kollektioner, med andra utrotningshotade djur.
- Bolur, hur kom du på det namnet?
- Det betyder tröja på isländska! Jag tyckte att namnet var kort och bra.
Lycka till, alla fantastiska ungdomar! Det är ni som är vår framtid.
Text och foto: Annika Dacke, kommunikationsstrateg