Fyra ungdomar utomhus, ett träd i bakgrunden

Utbildning och stöd ger nya perspektiv på föräldraskap

Skurups kommun erbjuder föräldrautbildningar som ger nya perspektiv på föräldraskap och vänder sig till föräldrar i olika livssituationer. Under vecka 43 startar en ny omgång av föräldrautbildningen BIFF – Barn i Föräldrars Fokus som riktar sig till separerade föräldrar och den 10/10 börjar en kurs för dig som är en förälder med psykisk ohälsa. Inblick har också hälsat på hos Unga föräldrar där du som är ung och förälder kan träffa andra i samma situation och få möjlighet att växa i ditt föräldraskap. 

Läs mer om BIFF, föräldrautbildningen för föräldrar med upplevd psykisk ohälsa och Unga föräldrar på skurup.se

https://skurup.se/foraldrautbildning

https://skurup.se/unga-foraldrar

Hur kan jag göra det så bra som möjligt för mitt barn vid en separation?

– Om föräldrarna är i konflikt eller inte kan samarbeta så är det ofta barnen som kommer i kläm. detta vill vi genom BIFF undvika, säger Viktoria Jonsson, behandlingspedagog.

Syftet med föräldrautbildningen BIFF – Barn i Föräldrars Fokus är att synliggöra barnets situation och behov.

– Fokus ligger på vad man själv kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för det gemensamma barnet/barnen, framhåller Viktoria Jonsson.

Det finns inget krav på att båda föräldrarna ska delta och separerade föräldrar går alltid i olika grupper. 

– Vi träffas vid tre tillfällen, på tisdagar vecka 43, 45 och 47 klockan 17–19 och vi startar med gemensam fika. Adressen är Lilla Västergatan 2 i Skurup, berättar Viktoria Jonsson.

För ytterligare information och anmälan kontakta kursledarna:

Viktoria Jonsson
viktoria.jonsson@skurup.se
070 541 13 50

Anna Johansson
anna.johansson@skurup.se
070 541 25 54

Föräldrautbildning för dig med upplevd psykisk ohälsa

Att vara förälder och ha en psykisk ohälsa kan vara en extra utmaning. Målet med utbildningen är att du ska bli tryggare i din föräldraroll.

Det kommer finnas möjlighet att diskutera och reflektera kring vad det innebär att vara förälder. Under utbildningen kommer ni få ta del av nya perspektiv och tankesätt om hur man kan utveckla sitt föräldraskap och stärkas i sin föräldraroll.

Utbildningen består av tre tillfällen, är kostnadsfri och hålls på Kyrkogatan 31, Skurup.

Måndag 10/10 kl 17.30-19.30

Måndag 17/10 17.30-19.30

Måndag 24/10 17.30-19.30

För frågor och anmälan:

annika.d.nilsson@skurup.se

Unga föräldrar: ”Vi vill ge unga föräldrar en god start i deras föräldraskap”

Det är mycket som är nytt i en ung förälders liv och vardagen kan innebära många utmaningar. Hos Unga föräldrar får deltagarna hjälp att hitta sin föräldraroll och samtidigt ta klivet in i vuxenlivet. Med aktiviteter, gruppträffar och samtal skapas en trygg plattform, där individen kan växa och utvecklas som förälder. 

Inblick träffar socionom Anna Johansson, behandlingspedagog Viktoria Jonsson och enhetschef Marita Lynard för att få veta mer om verksamheten Unga föräldrar som funnits i över tjugo år. 

– Det viktigaste är att vi ger föräldrarna en plattform för att växa i sitt föräldraskap och känna sig trygga. Det första året som förälder är samtidigt det viktiga första året i barnets liv, säger socionom Anna Johansson. som varit med i arbetet med Unga föräldrar ända från starten.

Verksamheten startade som ett tidsbegränsat projekt 2001.

– Efter mindre än ett år var det tydligt att arbetssättet gav mycket positiva resultat och verksamheten permanentades.

Hjälper unga hitta sin föräldraroll  

– Vi hjälper föräldrarna att hitta sin roll, sitt föräldraskap, men vi pratar också om vad som ska hända efter föräldraledigheten, berättar behandlingspedagog Viktoria Jonsson.

En del fortsätter utbilda sig, andra går vidare ut i arbetslivet.

– Den vanligaste åldern på de föräldrar och blivande föräldrar som kommer till Unga föräldrars träffar, aktiviteter och samtal är kring tjugo år. Oftast finns föräldrarna i verksamheten i ett till ett och ett halvt år, säger Viktoria Jonsson.

Hon betonar att gemenskapen är viktig för många.

– Häromdagen sa en av våra deltagare: ”Hade jag inte haft detta under de här åren så vet jag inte hur jag hade orkat”. Många av de deltagande föräldrarna blir vänner och fortsätter umgås. Det är inte ovanligt att de föräldrar som vi stöttat hör av sig ett antal år senare och vill berätta något roligt som hänt eller kanske går och funderar på någonting som vi kan hjälpa dem komma vidare med.

Individens behov får styra

– Unga föräldrar är inte en biståndsbedömd insats, berättar enhetschef Marita Lynard. Det behövs alltså ingen ansökan, inget beslut för att man ska få komma till oss. Det är den enskildes behov som styr.

En ung blivande förälder kommer i kontakt med Unga föräldrar via mödravården, som tillsammans med de blivande föräldrarna kommer på besök hos Unga föräldrar.

Samarbete viktigt för att nå framgång

– Vi arbetar med aktiviteter som babysim, gruppträffar där man möter mödravården och barnhälsovården och några gånger om året barnpsykolog och familjerådgivare, men vi har även enskilda samtal. Föräldrarna får också ta del av föräldrautbildningen Trygghetscirkeln, som fokuserar på samspel, anknytning och barns behov. säger Marita Lynard.

Unga föräldrar arbetar med grund i forskning samt samhällets utveckling och förändring.

– Verksamheten har en stabil grund och struktur, men utvecklas ständigt utifrån både individens och gruppens behov, framhåller Marita Lynard.

Unga föräldrar har öppet tre dagar i veckan och deltagarna har kontakt med Unga föräldrar under minst ett års tid.

– Vi samarbetar med studievägledare, arbetsförmedlingen, pratar om vardagen för en förälder, inte minst den viktiga tid som många unga föräldrar befinner sig i då man flyttar hemifrån och tar ansvar för räkningar och måltider, säger Viktoria Jonsson.

Anna Johansson instämmer:

– Det är mycket som är nytt i en ung förälders liv. En mamma sa till oss: ”Jag ser att andra också har det tufft i vissa situationer. Här är det okej att visa det.” 

 

Så kontaktar du Unga föräldrar

Välkommen i på sidan https://www.skurup.se/unga-foraldrar för att läsa mer om verksamheten. Dör finner du också kontaktuppgifterna.

 

Föräldrautbildning för dig med barn i åldern 7–12 år

Kursen är på fem tillfällen med start den 9/11. 

När: onsdagar mellan 17.00-19.00 

Anmälan: senast 28/10 

– Teman som vi kommer att ta upp är bland annat hur man i relationen mellan barn och föräldrar skapar de förutsättningar som är nödvändiga för att barnet ska kunna bygga upp sin självkänsla och personliga integritet. Vi kommer att prata om gränssättning och att vara tydlig och trygg i sitt föräldraskap och annat som deltagarna i gruppen tycker är viktigt, berättar Anna Nordin. 

Kontakt: 

Anna Nordin, socionom
anna.nordin@skurup.se 

 

 

Torsdag 1 september 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.