Två sjuksköterskor i lätt skyddsutrustning under covid-19-pandemin. De har visir, förkläde och handskar. De står framför ett syrenbuskage.

Utmaning att jobba med visir

I snart fyra månader har all personal inom vård och omsorg använt kompletterande skyddsutrustning i form av visir för att öka tryggheten för kunderna och skapa förbättrad arbetsmiljö för Skurups kommuns personal. Inblick har pratat med Silviasyster Maria Håkansson om utmaningarna det innebär att arbeta i demensvården och bära visir. 

I mitten av maj togs beslutet att all personal inom vård och omsorg ska använda kompletterande skyddsutrustning i form av visir. 

- Visiret gör att personalens ögon syns sämre, ansiktsuttrycken suddas ut och det är därför svårare att få fram budskapet till personen som har en demensdiagnos, säger Maria Håkansson. 

Kan bli missförstånd

Maria Håkansson menar att kommunikationen också påverkas på andra sätt.

– På grund av visiret måste personalen prata högre och tydligare och det kan uppfattas som att man har en ”hårdare” ton i samtalet. Detta kan därför missuppfattas.

Få reagerar på visiret

Enligt Maria Håkansson är det däremot få som reagerar på visiret som sådant.

– Det är förvånande med tanke på att man inte kan sätta visiret i rätt sammanhang.

Viktigt med visir inomhus  

– Det kan vara svårt att hålla avstånd inomhus eftersom en del personer med demenssjukdom vill ha nära kontakt. Därför används visir i stort sett alltid när man vistas inne. berättar Maria Håkansson.

Alternativ träffas utomhus

Ett sätt att undvika visir är att hålla avstånd och träffas utomhus, vilket man gör i en större omfattning än tidigare.

– Det blir färre möten i den demenssjukes hem och det drabbar ju även den närstående, så om möjligt försöker vi hitta alternativ utomhus, säger Maria Håkansson.

Gör det bästa av situationen

– Ingen vet ju hur länge detta kommer att fortgå och under tiden gör vi det bästa av situationen. Vi träffas på avstånd när det är möjligt, och när det inte är möjligt att hålla avstånd används visir, säger Maria Håkansson.


Text: Birgitta Hansson, hemsjukvårdschef

Torsdag 3 september 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.