En kvinna och en man sitter rygg mot rygg och ler mot kameran. I bakgrunden ett hus, gräsmatta och träd.

Våga prata om våld i unga relationer

Öppenvården ligger i startgroparna med sitt arbete mot våld i unga relationer. Familjebehandlare Markus Wahlström och Emma Nilsson kommer att ge sig ut i skolorna och prata med niondeklassare om porr, våld, machonormen, vad som kännetecknar en bra relation och annat som spelar roll i tonåringars vardag och personliga utveckling.
 

Våld i unga relationer är ett av tre teman som öppenvården kommer att fördjupa sig i under ett år. De övriga två är våldsutsatt/våldsutövare och hedersrelaterat våld. Vi kommer att rapportera om dessa i Inblick längre fram.

Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) har 23 procent av kvinnor mellan 16 och 24 år blivit utsatta en eller flera gånger för våld av en nuvarande eller före detta partner. Killar beskriver i större utsträckning att de har blivit utsatta för psykiskt våld, medan tjejer berättar om flera typer av våld från sin pojkvän – psykiskt, fysiskt och sexuellt. (ungarelationer.se)

Oförstående vuxenvärld

Emma Nilsson kommenterar att ett stort problem i sammanhanget är att vuxenvärlden inte tar tonåringars våld i relationer på allvar:

- När vi möter ungdomar som är utsatta för våld i en relation, berättar de att det inte ses som någon stor sak av vuxenvärlden, utan kallas för kärleksgnabb. Detta gör att den utsatta/-e känner sig ensam och inte tagen på allvar. Det är svårt att våga berätta för någon att man utsätts för våld.

Porren bara en googling bort

Porren är närvarande i de ungas vardag.

- Porren är bara en googling bort. Det har pratats mycket om samtycke i samband med sexuella relationer. I porren syns inget samtycke. När porren är tonåringarnas sexualundervisning leder det till en enorm snedvridning, säger Emma Nilsson.

Unga positiva till lagstiftning mot nätporr

Markus Wahlström berättar att en SIFO-undersökning som Porrfri barndom lät genomföra visar att fler än 7 av 10 föräldrar inte tror att deras barn tittar på eller exponeras för nätporr.

- Undersökningen visar också att fler än 7 av 10 föräldrar (74 procent) inte haft samtal om pornografi på nätet med sitt barn. I ålderskategorin 13-17 år har 79 procent svarat att de är för en lagstiftning mot porr på nätet. Idag har ungefär hälften av alla skolor i Sverige installerat porrfilter.

Machonormen för med sig problem för båda könen

Markus och Emma berättar att machonormen har en stor betydelse för relationsproblem bland unga. Det är fortfarande så att killar inte ska gråta, prata om känslor eller söka hjälp. De ska vara självsäkra och får ett värde om de är framgångsrika. De förväntas också alltid vara intresserade av sex med det motsatta könet och det är mer tillåtet för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

- Kombinerar vi komponenterna porrens närvaro, machonormen och en oförstående vuxenvärld som inte ser eller inte vill se, så kan vi fråga oss hur vi ska göra för att uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld.

Våga ta snacket!

Viktiga frågor om kärlek, sex och relationer som du kan diskutera med din tonåring:

Ställ frågor utan att döma. Visa att du är en vuxen som vågar prata om ämnet: ”Detta är inte lätt för mig heller, men jag vill gärna att vi pratar om det, eftersom jag bryr mig om dig.”

Berätta för din tonåring att det är viktigt att reflektera över hur man känner sig innan sex, under tiden och efteråt, och att det är helt okej att ändra sig i vilket skede som helst, om man känner att man inte vill göra något.


Är du intresserad av våra föräldrautbildningar kan du följa denna länk för att läsa mer.


Väcker ämnet känslor hos dig som du vill prata med någon om?
 

Då kan du kontakta våra familjebehandlare

Emma Nilsson

emma.nilsson@skurup.se

0411-53 64 23

Markus Wahlström

markus.wahlstrom@skurup.se

0411-53 63 45

 

Text och bild: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

 

Torsdag 1 oktober 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.