En vuxen kvinna och fem glada barn i ett ljust kök. De har frukter coh andra råvaror framför sig och lagar mat, dricker smoothies.
1/2

Vem blir skolans bästa resterkock?

Runtom i Sverige tävlar mängder av elever i årskurserna 4–9 i att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen – rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och göra ett supersmarrigt mellanmål. Tävlingen heter Resterkocken och är ett initiativ för att minska matsvinnet och klimatavtrycket. Den pågår i oktober och november.

Två goda restrecept hittar du om du följer den här länken. Skurups kommuns kök delar med sig av recept på fattiga riddare och Kerstins goda no waste-bröd.

Inblick pratar med Alexandra Nilsson, hemkunskapslärare i Skurups skolor.

– I år deltar två klasser i årskurs sex. Barnen tycker det är roligt att tävla, det blir lite annat än den vanliga undervisningen. Vi jobbar mycket med ”titta, lukta, smaka” – att man inte ska slänga matvaror så länge de går att använda.

Pizza den perfekta resträtten  

– Den perfekta resträtten är pizza, så det har vi lagat, säger Alexandra Nilsson och fortsätter: Man kan lägga på allt möjligt – en paprika som börjar bli lite torr, det sista av osten, korvrester…  Att göra pizzadeg innebär att vi övar på att baka med jäst och vi prisberäknar även det som vi har lagat.

Kan vinna priser

– Det vi har lagat fotograferar vi, skickar in till Resterkocken och berättar vad vi har använt. Man kan vinna priser på olika nivåer, till exempel presentkort. Varje år är det någon i Skurup som har vunnit pris. Det är roligt! säger Alexandra Nilsson.

Följ länken för att komma till Resterkockens webbplats.


Om Resterkocken

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga och Kristianstad kommun. 

 

Resterkocken tipsar: Så får du barnen intresserade av matlagning

På resterkocken.se tipsar Malin Broman, matkreatör, om hur du engagerar barnen i matlagningen. 

Vi har kokat ner det viktigaste. Om du vill läsa listan i dess helhet klickar du på den här länken.

  1. Våga utmana och laga mat från grunden. Gör till exempel fiskpinnar tillsammans av hel fisk och panering.
  2. Smaka av och smaka igen! Prata om hur maten och råvarorna smakar och lär barnen att smaka på allt under tiden som ni lagar maten. 
  3. Använd alla köksredskap. Om du håller barnen under uppsikt kan du låta dem använda riktiga knivar och andra redskap. Allt blir roligare när verktygen är effektiva.
  4. Säg ja till kreativitet och låt barnen lägga upp maten. Om de tycker det är vackert kommer de också att tycka att det ser godare ut och kanske också smakar godare.
  5. Recept är vägvisare och inspiration. Lär barnen att recept kan vara en hjälp och ett stöd för att kunna ta ut svängarna och sedan börja laga utan recept.  

 

Torsdag 5 november 2020

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.