Ung kvinna sitter och skriver på träbänk med ribbad bakgrund i trä.

Write your self gör skrivandet till en väg till läkning

Under våren finns det möjlighet att delta i en skrivkurs enligt metoden Write your self. Skrivandet kan bli en väg till läkning efter upplevelser av trauma, sorg, eller kris. Under åtta träffar utforskar deltagarna olika verktyg för att skriva om sig själva, med stöd av specialutbildade handledare. 

– När vi börjar lyssna inåt och noterar vad vi ser och känner, tar vi bit för bit vår egen röst på ett större allvar. Det är då ett skifte kan ske, ett avstamp – vi vinner tillbaka en del av oss själva, som vi kanske trodde hade gått förlorad, berättar Caroline Salwén som är en av handledarna.

En kurs fri från prestationskrav

Kursen består av åtta tillfällen. Kursstart 13 januari. 

- Varje tillfälle har ett tema. I anslutning till temat läser vi tillsammans en text, reflekterar över den och efter det är det skrivstund. Alla kan verkligen vara med, även du som har läs- eller skrivsvårigheter eller du som inte känner dig som en van skribent. Detta är ingen kurs där det handlar om att prestera.

Vi provar att skriva på olika sätt och utforskar vad som ger oss mest, till exempel: Hur vill jag att stämningen i rummet ska vara när jag skriver? Vill jag ha tända ljus eller vill jag sitta på ett kafé?

Du formulerar slutet på din berättelse

Genom de åtta tillfällena ges möjlighet att utforska olika typer av texter men också att prova olika sätt att skriva. En del vill skriva i dåtid, andra i nutid. Somliga vill skriva om sig själva i skönlitterär form.

– Det gemensamma slutmålet är att var och en skriver sitt eget slut på texten och därmed det man upplevt. Efter det kan man fundera på om man också vill genomföra det man skrev, om det går att omsätta i handling.

Tryggheten är viktig

Alla i gruppen undertecknar ett etiskt avtal. När man skrivit under detta innebär det att man förbinder sig att inte tala med utomstående om det som har sagts i gruppen.

– Det blir många samtal på träffarna. Den som önskar kan få sin text bevittnad genom att läsa upp den i gruppen. En del når på så vis ett avslut på det som hänt. Vi pratar om hur man som lyssnare tar emot när någon läser upp sin text. För många är Write your self en omvälvande upplevelse som väcker många minnen och tankar. Då är det skönt att veta att min historia inte berättas vidare, säger Caroline Salwén.

Stämmer detta in på dig?

• Du är folkbokförd i Skurups kommun.
• Du vet att du bär på upplevelser som du vill bearbeta genom ditt skrivande.
• Du vill vara mer i kontakt med en djupare sida av dig själv, din historia och ditt välbefinnande.
• Du kan avsätta åtta fredagar klockan 13–15 (viktigt att du kan delta vid varje tillfälle).
• Du har ett stödjande nätverk.

Intresseanmälan

Välkommen att skicka din intresseanmälan till pomona@skurup.se

Efter din ansökan kommer vi att kontakta dig för ett första samtal och för att svara på dina frågor.

Detta har tidigare deltagare sagt om kursen

– Kursen har hjälpt mig att skriva om saker som har varit jobbiga men också läkande.  Och det har även hjälpt mig att dela med andra människor.

– Min osäkerhet var gruppen men de visade sig vara chill och trevliga.

– Ibland tar det mer på en än man trott. Saker man trodde skulle gå bättre att skriva om än det faktiskt gjorde.

– Jag tror att skriva är bra, vad man än behöver bearbeta.


Läs mer på skurup.se.

Om du vill prata med någon

Väckte artikeln tankar och känslor som du vill prata med någon om? Här listar vi kontaktuppgifter som kan vara användbara.

Kurator på vårdcentralen i Skurup
Telefon: 0411-89 75 00

Jourhavande medmänniska
Få stöd på natten och prata med någon om dina upplevelser, tankar och känslor. Du kan även chatta.
Telefon: 08-702 16 80

Kvinnofridslinjen
Stödtelefon för dig som har utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa.
Telefon: 020-50 50 50

Mansjouren
Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det.
Telefon: 08-30 30 20

Någon att tala med
Stöd på telefon för dig som behöver någon att prata med. Det kan handla om allt möjligt, till exempel att känna sig ensam eller ha sorg.
Telefon: 031-711 24 00

 

Text: Annika Dacke, kommunikationsstrateg

Bild: Scandinav bildbank

Torsdag 3 mars 2022

På inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.